Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, prezinta marti bilantul activitatii institutiei pe anul 2014. La eveniment urmeaza sa participe presedintele Klaus Iohannis si sefii institutiilor din justitie. Seful statului a anuntat ca va lua parte la eveniment, precizand ca va sustine, cu aceasta ocazie, necesitatea depasirii "definitive" a situatiilor in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai, scrie Agerpres.

"Voi participa la prezentarea bilantului DNA si voi sublinia din nou ca trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei", a scris, luni, Iohannis pe Facebook.

El a adaugat ca, treptat, Romania devine model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, aratand ca a constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucuresti a presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Activitatea DNA a fost marcata in 2014 de numarul mare de dosare deschise si de arestari, printre cele mai importante anchete fiind cazul cunoscut sub numele de Microsoft in care s-a cerut in premiera ridicarea imunitatii in acelasi timp pentru 9 fosti ministri.

Tot o premiera a fost si retinerea si ulterior arestarea preventiva a sefului DIICOT, Alina Bica, si a fratelui presedintelui, Mircea Basescu, dar si a unui numar mare de presedinti de Consilii Judetene, cercetati, retinuti sau trimisi in judecata.

O alta premiera a fost ancheta privind fapte de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier, cu un prejudiciu in sarcina Regiei Nationale a Padurilor Romsilva de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. In dosar sunt implicati si parlamentari, printre care si Viorel Hrebenciuc, dar si judecatori si oameni de afaceri.

Potrivit unor statistici preliminare, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie, erau deja trimisi in judecata peste 900 de inculpati si tot atatia condamnati definitiv si dispuse masuri asiguratorii pentru sume de bani si bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, in 29 ianuarie, cu ocazia bilantului IGPR, ca in 2014 au fost inregistrate peste 4.900 de dosare penale si ca in prezent sunt in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori.