De luni, parintii copiilor de 6 ani sunt obligati sa ii inscrie pe acestia in clasa pregatitoare. Inscrierile se fac la scoala pe care parintii o vor pentru cei mici, intre orele 10:00-20:00, precum si in zilele de sambata pana la ora 13:00. Copiii care implinesc 6 ani dupa 1 septembrie 2015 si pe care parintii vor sa ii inscrie in invatamantul primar trebuie sa sustina evaluarea dezvoltarii psihosomatice.

Clasa pregatitoareFoto: Agerpres

Luni, 23 februarie 2015, incepe prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare, care se va desfasura pana pe 13 martie 2015. Inscrierile se fac de luni pana vineri, intre orele 08:00 - 20:00, iar sambata intre orele 09:00 - 13:00. Parintii se pot si programa pentru inscriere, printr-un telefon la scoala. Pe 20-21 martie se va afisa in scoli si pe site-urile inspectorarelor scolare lista copiilor inscrisi, dupa prima etapa.

Copilul nu poate fi inscris la mai multe scoli. In cazul in care aplicatia informatica arata ca elevul a mai fost inscris la o alta scoala, dosarul nu va mai fi acceptat la a doua scoala si ramane valabila optiunea deja asumata pentru prima scoala, se arata in metodologia de organizare a inscrierilor in clasa pregatitoare 2015.

In aceasta perioada, trebuie sa isi inscrie copiii si parintii care aleg scoala de circumscriptie, dar si cei care merg catre alta unitate scolara decat cea la care sunt arondati. Toti copiii ai caror parinti cer inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la scoala ceruta.

Pe locurile libere, sunt inmatriculati copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati. Parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.

In situatia in care, intr-o scoala, numarul cererilor de inscriere primite de la parinti cu domiciliul in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

  • a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
  • b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
  • c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.

Daca numarul copiilor din afara circumscriptiei este mai mare decat numarul locurilor libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 dintre criteriile generale de departajare, apoi copiii care indeplinesc doua dintre criterii si, in final, copiii care indeplinesc unul dintre criterii.

In caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care indeplinesc acelasi numar de criterii generale de departajare, ordinea de prioritate a criteriilor este cea mentionata in lista (prioritate mare are criteriul notat la litera a), este urmat de b)).

Criteriile specifice de departajare sunt realizate de fiecare scoala.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2015 si care nu au facut clasa pregatitoare pot fi inscrisi, la cerere, direct in clasa I. Pot beneficia de aceasta exceptie si copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Inscrierea se poate face in clasele I deja existente, pe locurile disponibile, precizeaza metodologia.

Evaluarea psihosomatica a copiilor se realizeaza in perioada 17 februarie - 11 martie, intre orele 10:00 - 18:00, atat la sediul Centrului judetean de resurse si asistenta educationala (CJRAE), cat si in diferite zone ale judetului, cu prioritate in gradinite.

Care sunt actele pe care parintele trebuie sa le aduca la scoala pentru inscriere?

  • Cerere-tip de inscriere
  • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
  • Copie si original al certificatului de nastere al copilului
  • Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

A doua etapa de inscrieri in clasa pregatitoare: 24 martie - 3 aprilie

La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa. Parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.

Pe10 aprilie 2015, fiecare scoala va afisa listele finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare.

Topul scolilor gimnaziale din Romania, pe fiecare judet in parte

Ministerul Educatiei a publicat, dupa examenele Evaluarii Nationale de anul trecut, un ranking al scolilor din fiecare judet in parte. Ministerul a facut acest top comparand media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obtinute la Evaluarea Nationala, in fiecare scoala. Aceasta diferenta a fost calculata pentru fiecare elev, apoi centralizata pe scoala, pe judet si pe tara.

"Analiza a relevat ca exista scoli la care, in medie, rezultatele la Evaluarea Nationala sunt mai bune decat cele obtinute pe parcursul anului scolar, ceea ce indica exigenta pe parcursul anului scolar si corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Exista insa si scoli la care rezultatele la Evaluarea Nationala au fost mult mai slabe decat cele obtinute, in medie, la clasa. Aceasta poate indica lipsa de exigenta, usurinta in acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decat sa dauneze elevilor care, in acest fel, nu isi cunosc nivelul real", precizeaza Ministerul.

Vezi mai jos topul scolilor gimnaziale din Romania (calculat pentru elevii care au exprimat optiuni la admiterea in invatamantul liceal de stat):

Top scoli gimnaziale la nivel national - Care sunt cele mai exigente scoli gimnaziale din tara

Top scoli gimnaziale judetul ALBA

Top scoli gimnaziale judetul ARGES

Top scoli gimnaziale judetul ARAD

Top scoli gimnaziale judetul BUCURESTI

Top scoli gimnaziale judetul BACAU

Top scoli gimnaziale judetul BIHOR

Top scoli gimnaziale judetul BISTRITA-NASAUD

Top scoli gimnaziale judetul BRAILA

Top scoli gimnaziale judetul BOTOSANI

Top scoli gimnaziale judetul BRASOV

Top scoli gimnaziale judetul BUZAU

Top scoli gimnaziale judetul CLUJ

Top scoli gimnaziale judetul CALARASI

Top scoli gimnaziale judetul CARAS-SEVERIN

Top scoli gimnaziale judetul CONSTANTA

Top scoli gimnaziale judetul COVASNA

Top scoli gimnaziale judetul DAMBOVITA

Top scoli gimnaziale judetul DOLJ

Top scoli gimnaziale judetul GORJ

Top scoli gimnaziale judetul GALATI

Top scoli gimnaziale judetul GIURGIU

Top scoli gimnaziale judetul HUNEDOARA

Top scoli gimnaziale judetul HARGHITA

Top scoli gimnaziale judetul ILFOV

Top scoli gimnaziale judetul IALOMITA

Top scoli gimnaziale judetul IASI

Top scoli gimnaziale judetul MEHEDINTI

Top scoli gimnaziale judetul MARAMURES

Top scoli gimnaziale judetul MURES

Top scoli gimnaziale judetul NEAMT

Top scoli gimnaziale judetul OLT

Top scoli gimnaziale judetul PRAHOVA

Top scoli gimnaziale judetul SIBIU

Top scoli gimnaziale judetul SALAJ

Top scoli gimnaziale judetul SATU-MARE

Top scoli gimnaziale judetul SUCEAVA

Top scoli gimnaziale judetul TULCEA

Top scoli gimnaziale judetul TIMIS

Top scoli gimnaziale judetul TELEORMAN

Top scoli gimnaziale judetul VALCEA

Top scoli gimnaziale judetul VRANCEA

Top scoli gimnaziale judetul VASLUI

Citeste si: