Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ii informeaza pe cetatenii romani care se afla sau se deplaseaza pe teritoriul Ucrainei ca, in ultima perioada, se constata cresterea fenomenului infractional atat in Odessa, cat si pe traseul Odessa-Kiev, manifestat prin jafuri, furturi de numere de inmatriculare straine, spargeri de masini.

Conform unui comunicat al MAE transmis sambata si citat de Agerpres, Politia Rutiera ucraineana a semnalat faptul ca, in primele doua luni ale anului 2015, numai pe partea din proximitatea Odessei a drumului care leaga Odessa de Kiev au avut loc 18 incidente de genul celor mentionate.

Astfel, arata MAE, zonele unde se pot produce astfel de infractiuni sunt: km 342, in dreptul localitatii Novogrigorievka; km 363, in dreptul localitatii Starie Maiaki; km 401, in dreptul localitatii Cervonoznamenka; km 454-455, in dreptul benzinariilor Okko si Wog.

Infractiunile au loc cel mai adesea in intervalul orar 2.00 - 7.00.

"Politia Rutiera ucraineana sfatuieste participantii la trafic sa nu opreasca in astfel de zone cu exceptia cazurilor cand este absolut necesar si sa nu comunice cu persoanele care se apropie de autoturism. De asemenea, autoritatile ucrainene recomanda conducatorilor auto sa telefoneze la numarul '102', in cazul in care sunt implicati intr-un astfel de incident, sau la posturile de control ale Politiei Rutiere din Ucraina de la km 320 (telefon +38 093.571.51.01) si 450 (telefon +38 096.378.48.33)", se precizeaza in comunicat.

MAE le recomanda tuturor cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Ucrainei sa contacteze din timp autoritatile locale, misiunea diplomatica a Romaniei la Kiev sau Consulatul General al Romaniei la Odessa - Ucraina si sa consulte pagina de internet www.mae.ro, pentru informatii suplimentare.

Totodata, MAE reitereaza recomandarile de a fi consultate informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta", care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".