Noul judecator propus de PSD la Curtea Constitutionala, Maya Teodoroiu, sustine ca indeplineste conditia ceruta de legea fundamentala, de minim 18 ani vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, pe motiv ca din 1994 pana in prezent a desfasurat neintrerupt activitate de cercetare la Institutul de Cercetari Juridice din cadrul Academiei. "Cercetarea la Institutul Academiei este considerata activitate juridica", a explicat pentru HotNews.ro Maya Teodoroiu. Propunerea PSD a fost criticata pe motiv ca nu indeplineste conditiile de vechime, anii de predare in invatamantul juridic superior fiind insuficienti.

Maya TeodoroiuFoto: Agerpres

Teodoroiu nu a functionat ca magistrat dupa terminarea studiilor, ci a ocupat diverse functii executive. A predat in paralel cursuri de drept, dar nu in invatamantul superior, ci la Academia de Studii Economice sau la SNSPA, asa cum rezulta din CV-ul trimis la Parlament (vezi document atasat).

Ce spune Constitutia

  • ARTICOLUL 143: "Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior."

Cum nu a functionat nici o zi ca magistrat, iar in invatamantul juridic superior, adica la o Facultate de Drept, preda doar din 2013 (Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Titu Maiorescu), presa a ridicat in mod legitim intrebarea daca Maya Teodoroiu indeplineste sau nu conditiile de vechime. Nici cu anii de vechime cumulati din cursurile predate la ASE sau SNSPA nu ar indeplini conditia de vechime. In consecinta, singura activitate care pare sa o salveze este cea de cercetator la Institututul Academiei, despre care Teodoroiu sustine ca se incadreaza intr-una din cerintele din Constitutie, adica "activitatea juridica". In opinia altor juristi consultati de HotNews.ro, echivalarea activitatii de cercetator, fie si intr-un institut al academiei, cu "activitate juridica" este totusi discutabila.

Activitata de cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei a constat, dupa cum noteaza Maya Teodoroiu noteaza in CV, in urmatoareale: "În activitatea de cercetare au fost abordate teme complexe, interdisciplinare, precum: “Incidenţe ale dreptului public în reglementarea dreptului de proprietate”; “Regimul juridic al bunurilor aflate in domeniul public. Aspecte de drept comparat”; «Aspecte ale libertăţii contractuale. Contractul de adeziune». O parte importantă a activităţii de cercetare a fost concentrată în domeniul dreptului european şi al preluării şi aplicării de către România a acquis-ului comunitar. Lucrările elaborate cu acest prilej s-au referit la:«Aspecte ale preluării acquis-ului comunitar de mediu în legislaţia română, cu o privire specială asupra legislaţiei orizontale”, ‘’ Transpunerea în legislaţia română a actelor normative privind produsele chimice, din cadrul acquis-ului comunitar de mediu’’, „Accesul la informaţia publică şi participarea actorilor societăţii civile la luarea deciziilor privind mediul înconjurător – aspecte de drept european şi de drept comparat”, „Reglementarea la nivel european a răspunderii civile privind dauna ecologică”, „Principiul precauţiei şi răspunderea civilă pentru dauna ecologic㔺.a."

Simona Maya Teodoroiu, propusa de PSD, a fost votata miercuri, 18 februarie, noul judecator al Curtii Constitutionale, in locul lui Toni Grebla iar a doua zi a depus juramantul la Cotroceni. Simona Maya Teodoroiu a obtinut mai multe voturi in Senat ( 87 de voturi pentru si 73 impotriva) decat judecatoarea Mona Lisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, propusa de PNL. Cea de-a treia candidata, senatorul UNPR Florina Jipa, s-a retras din cursa miercuri, inaintea votului din Senat. Marti, la audierile din Comisia Juridica, cele cele mai multe voturi le-a obtinut Mona Lisa Neagoe ( 6 voturi pentru si 4 impotriva) fata de 4 voturi pentru si 6 impotriva pentru Simona Maya Teodoroiu.

Intrebata miercuri despre faptul ca niciun senator nu a fost curios sa o intrebe ceva in timpul dezbaterilor din plen, Simona Maya Teodoroiu a aratat ca in legatura cu acest subiect ar trebui sa fie intrebati senatorii si ca, in schimb, au fost dezbateri de substanta in Comisia juridica. "Au fost audieri, asa cum legea spune, corecte, focalizate pe experienta si expertiza profesionala ale fiecaruia, ceea ce il recomanda sa fie judecator la Curte", a completat aceasta. Teodoroiu a mai spus inziua votarii sale ca este o mare onoare si o oportunitate excelenta pentru orice jurist, pentru orice magistrat, acest parcurs catre Curtea Constitutionala.