Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in cadrul declaratiei comune cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, ca cele doua state au drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO si ca se doreste intarirea capacitatii de reactie a Aliantei, pe flancul estic, relateaza Mediafax.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este foarte bucuros sa il aiba oaspete, la Bucuresti, pe presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, despre care a spus ca este "primul sef de stat pe care il intampina la Bucuresti, de la preluarea mandatului sau".

Seful statului a precizat ca aceasta este "expresia legaturii foarte bune dintre Romania si Bulgaria, ca state vecine, partenere si aliate in cadrul Uniunii Europene si NATO".

"Aceasta prima intalnire ne-a permis sa facem un bilant al relatiilor bilaterale, aflata la un nivel de excelenta, pe toate palierele de cooperare", a spus presedintele Romaniei, precizand ca ambii sefi de stat eu remarcat faptul ca "exista in continuare un potential care trebuie valorificat in toate domeniile, dar mai ales in cel economic".

Presedintele Iohannis a precizat ca a sustinut si el si omologul sau bulgar promovarea unor proiecte de interes, in special in domeniul energetic, am transporturilor, am infrastructurii, al cooperarii transfrontaliere dar si al educatiei si culturii".

"Consider ca este in beneficiul reciproc protejarea si promovarea identitatii nationale si a drepturilor de care ambele minoritati trebuie sa se bucure", a precizat Iohannis.

El a a mai mentionat ca, din schimbul de vederi din cadrul intalnirii, a reiesit ca "cele doua state isi pot sincroniza eforturile pentru o mai buna promovare a obiectivelor comune, atat in cadrul UE cat si in plan regional".

"Asigurarea securitatii energetice a regiunii, promovarea cooperarii regionale si a interesului comun pentru regiunea Dunarii, zona extinsa a Marii Negre, apropierea de Uniunea Europeana a partenerilor din vecinatatea estica, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt cateva din aspectele atinse in discutiile de astazi", a spus Iohannis.

Presedintele a vorbit si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare, precizand ca "acum, este important ca fiecare dintre tarile noastre sa se concentreze asupra implementarii recomandarilor din acest raport".

Klaus Iohannis a mai spus ca discutiile s-au orientat asupra "aspectelor de actualitate ale agendei de securitate".

"Luand in considerarea provocarile de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO", a aratat Klaus Iohannis, adaugand ca se doreste cresterea prezentei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum si intarirea capacitatii de reactie a Aliantei".

"Nevoia de unitate in mesajele de politica externa este inteleasa pe deplin de Bulgaria, care a mentinut, la randul sau, sanctiunile impotriva Federatiei Ruse si a posibilitatii extinderii lor, in cazul nerespectarii acordului de incetare a focului. Ne bazam in continuare pe o relatie solida, si il asigur pe domnul presedinte Plevneliev de dorinta Romaniei de a aprofundare a colaborarii dintre statele noastre", a mai declarat presedintele Romaniei.

Plevneliev: Vrem sa spunem bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene si aliate

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat, la randul sau, ca doreste sa "ofere un imbold cooperarii regionale", si ca trebuie sa spunem bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene si aliate.

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a aratat ca este onorat de faptul ca este primul sef de stat invitat in Romania, in mandatul presedintelui Klaus Iohannis.

"Pentru mine este o onoare si mai mare ca prima vizita oficiala in Romania este la inceputul mandatului dumneavoastra, va doresc succes in acest sens. Noi, astazi, ne-am unit eforturile si am vazut cat este de importanta problema regionala. Vrem sa oferim un nou imbold cooperarii regionale, sa spunem tuturor bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene, sunt buni vecini, sunt aliati si ca noi avem un plan cum sa aprofundam ceea ce am obtinut pana acum", a spus presedintele Bulgariei.

El a mentionat ca doreste aprofundarea cooperarii intre cele doua state, precizand ca "aceasta este directia clara, pe care si-au fixat-o, pentru un nou imbold, in cooperarea dintre cele doua state".

Rosen Plevneliev a mai spus ca in ultimmii zece ani, Romania si Bulgaria si-au majorat de opt ori schimburile comerciale, iar Romania este, astazi, al treilea partener al Bulgariei, in Uniunea Europeana si al patrulea, in lume.

"Un milion de romani sunt oaspetii nostri in Bulgaria, 300.000 de bulgari viziteaza Romania si vrem ca aceste cifre sa creasca. Vorbim de legaturi energetice, de legaturi privind infrastructura de transport, vorbim de noi poduri peste Dunare, de noi proiecte energetice. Am obtinut foarte multe lucruri impreuna, dar putem mult mai mult. Acesta este mesajul catre toata lumea, din vizita de astazi", a spus Plevneliev.

Presedintele Bulgariei a mentionat ca in cadrul vizitei, s-a discutat si problema din Ucraina si a mentionat ca se doreste aprofundarea cooperarii privind apararea, exercitii comune, in baze romanesti si bulgaresti.

"Constientizam ca doar integrati, impreuna, putem sa fim eficienti si sa avem succes", a spus seful statului bulgar.

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a mai declarat ca "este impresionat de ospitalitatea romaneasca".

"Avem o motivatie foarte puternica, in primul rand sa descoperim noi posibilitati de cooperare, sa beneficiem de instrumente europene, si Bulgaria si Romania, impreuna, sa fie un motor al integrarii europene, al prosperitatii si dezvoltarii", a mai declarat Plevneliev, adaugand ca este sigur ca astazi, se asigura "acel imbold, foarte puternic, pentru prietenia romano-bulgara, atat in plan bilateral cat si in plan regional".