O colonie de cateva sute de lilieci s-a stabilit intr-un bloc de 10 etaje din centrul Zalaului, locatarii fiind deranjati de zburatoare mai ales in perioada serii, cand unele exemplare ajung chiar in lift, relateaza Agerpres. Potrivit unuia din locatari, Ioan Gruia, liliecii s-au adapostit la mansarda imobilului, intr-un gol lasat din constructie intre bloc si casa scarii.

"Casa scarii a fost construita dupa ce s-a ridicat blocul si intre cele doua constructii a fost lasat un gol de cativa centimetri, inchis initial cu o bucata de plastic. In urma cu mai multi ani, cand plasticul a fost indepartat si golul s-a inchis cu ciment, am vazut liliecii. Erau foarte multi, stateau in ciorchine. Sunt in bloc de cel putin 10 ani. Pe mine nu ma deranjeaza, chiar iti sunt dragi", a declarat miercuri, pentru Agerpres, sursa citata.

Desi hiberneaza pe perioada iernii, liliecii din bloc au fost deranjati in ultima perioada de lucrarile de reabilitare termica a cladirii, intensificandu-si zborurile si prezenta. "A fost o perioada grea si pentru noi si pentru ei, de cand cu reabilitarea blocului. Deschideam seara usa de bloc si inainte de a intra verificam daca nu zboara vreun liliac. Nu sunt periculosi, dar nici nu-ti face placere sa zboare pe langa tine. Au intrat si in lift, iar copiii se mai sperie de ei. Acum, ca lucrarile s-au incheiat, s-au mai linistit. La reabilitare, constructorii au si acoperit cu tabla locul pe unde ei ieseau afara, asa ca au ajuns pe scara blocului. Am discutat cu constructorii si desfacut o parte a tablei, ca sa poata circula liliecii", a precizat, Steliana Drule, administratorul blocului.

Nemultumiti de prezenta liliecilor, locatarii au cautat sprijin la autoritatile locale, care n-au avut nicio solutie, motiv pentru care s-a apelat la ajutorul specialistilor, fiind contactata Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (APLR).

Presedintele asociatiei, Farkas Szodoray-Paradi, s-a deplasat personal la Zalau, pentru a cauta o solutie convenabila atat pentru cei ce locuiesc in bloc, cat si pentru lilieci, specie protejata atat de legislatia din Romania, cat mai ales de legislatia la nivel european.

"Exista doua specii de lilieci care ajung in orase, convietuind cu oamenii in diverse cladiri: liliacul pitic si liliacul de amurg. In cazul blocului de la Zalau e vorba de liliacul de amurg, care de obicei traieste in scorburile copacilor. Cum scorburile dispar prin taierea cu precadere a arborilor batrani din padure, liliecii si-au gasit adapost in bloc. Am fost deja la fata locului, prilej cu care am si eliberat circa 20 de lilieci rataciti pe scara blocului si am vrut sa ducem la Cluj Napoca, la operatie, un liliac cu clavicula rupta. Din pacate, acesta a decedat pe drum. E o colonie de cateva sute de exemplare", a explicat Farkas Szodoray-Paradi.

Acesta a precizat ca actualmente liliecii sunt in hibernare, motiv pentru care in primavara va reveni la Zalau cu un dispozitiv care va fi amplasat in zona in care stau liliecii si care le permite acestora doar sa iasa, impiedicand reintoarcerea lor. Astfel, liliecii vor fi obligati sa-si gaseasca adapost in alta parte.

Presedintele APLR a adaugat ca asociatia deruleaza in prezent un proiect european privind protectia liliecilor din cladiri, proiect vizand judetele Bihor, Cluj, Harghita, Mures, Salaj si Satu Mare. Pana in prezent au fost identificate peste 50 de colonii, localizate in special in biserici sau cladiri vechi.

Farkas Szodoray-Paradi subliniaza faptul ca liliecii sunt specie protejata in intreaga Europa, acestia fiind cei mai importanti consumatori de insecte nocturne. "Fara lilieci nu ar mai exista un control asupra populatiilor de insecte", conchide sursa citata.