Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu a declarat, miercuri, dupa vizita pe care presedintele Klaus Iohannis a facut-o la sediul institutiei, ca acesta i-a transmis ca "nu si-a putut imagina ca in astfel de conditii isi pot desfasura activitatea judecatorii". Livia Stanciu a declarat ca vizita presedintelui Klaus Iohannis la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a avut ca scop sa se vada in ce conditii se lucreaza la instanta suprema.

Livia StanciuFoto: Agerpres

"Presedintele ne-a transmis ca si-a imaginat ca se lucreaza in conditii anormale, pentru ca a mai auzit acest lucru, dar si-a dorit sa vina la sediul Instantei Supreme, la invitatia pe care i-am adresat-o, pentru a putea vedea - si mi se pare firesc- si a verifica daca intr-adevar conditiile sunt cele despre care i se facuse vorbire. Mi-a transmis ca nu si-a putut imagina ca in astfel de conditii isi pot desfasura activitatea judecatorii", a declarat Livia Stanciu, la finalul vizitei sefului statului, potrivit Mediafax.

Ea a precizat ca "presedintele Iohannis a spus ca va face toate demersurile necesare pentru a se putea gasi o solutie, chiar daca ar fi temporara, dar o solutie, care sa permita, totusi, desfasurarea activitatii instantei supreme, cat de cat in conditii de normalitate".

Potrivit presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, solutia existenta la ora actuala este mutarea unor sectii in sediul Palatului Parlamentului, in acea aripa pe care Inalta Curte a reusit sa o obtina, dar unde nu poate intra intregul personal al instantei supreme. "Am constatat ca practic, nu vom reusi decat sa mutam doua sectii ale instantei supreme, in acea cladire, iar doua sectii vor ramane aici", a spus Livia Stanciu, precizand ca sectiile penale vor ramane la sediul ICCJ, impreuna cu sectia de contencios administrativ, iar celelalte doua sectii, civile, se vor muta in sediul Palatului Parlamentului.

Ea a mai aratat ca important este ca lucrarile de remediere a acelei cladiri sa se poata finaliza la sfarsitul acestui an, adaugand ca este eleganta cand spune doar remediere, pentru ca sunt lucrari majore care se impun a fi facute la acea cladire.

Potrivit presedintei ICCJ, s-a dorit sa se vada daca se pot gasi in viitor solutii pentru ca activitatea atat de judecata cat si cea desfasurata in camerele de consiliu de catre magistratii, asistenti, grefieri, intregul personal al instantei supreme- daca poate fi gasita o solutie buna pentru desfasurarea activitatii instantei supreme, in conditii de normalitate.

Livia Stanciu a mai afirmat, despre modul in care isi desfasoara activitatea Inalta Curte, ca la ora actuala "s-a putut constata modul in care colegii judecatori isi desfasoara activitatea" si a precizat ca "sunt foarte multe dosare, pe rol, in fiecare zi, la nivelul tuturor sectiilor, inclusiv cele penale".