Administratia Prezindetiala a inceput consultarile cu institutiile responsabile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare, iar prima intalnire a fost cu Comisia de aparare din Camera Deputatilor. Consilierul George Scutaru e responsabil cu redactarea documentului, potrivit unui comunicat al Cotroceniului.

George ScutaruFoto: Agerpres

Urmatoarea intalnire intre consilierii prezidentiali va fi cu Comisia de Aparare a Senatului. Intre timp, Administratia Prezidentiala primeste de la instituții ale statului "evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale".

In procesul de definire a Strategiei, Administratia Prezidentiala va discuta si cu ONG-uri din domeniul securitatii nationale.

Reamintim ca George Scutaru, desemnat responsabil cu redactarea Strategiei Nationale de Aparare, a fost vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor. Scutaru a fost ales deputat de Buzau in Parlamentul Romaniei, din partea Partidului National Liberal, doua mandate, in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012. In mandatele 2008-2012 si 2012-2016 a fost ales deputat in colegiul uninominal 1 Buzau.

Intre anii 1993-1995 a fost redactor al sectiei "Politica Interna" la Agentia Mediafax , iar apoi, corespondent ProTV si Mediafax la Moscova (1995-1998). In perioada 1998-2001 a facut consultanta politica si de imagine, in calitate de consilier de imagine al presedintelui Aliantei pentru Romania, Teodor Melescanu.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

Din inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a început procesul de consultări la nivel interinstituțional pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare. În conformitate cu prevederile Constituției României și Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Națională de Apărare a Țării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel național, alături de programul de guvernare în vigoare. Documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de 6 luni de la învestirea în funcție a Președintelui. La nivelul Administrației Prezidențiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securității Naționale condus de domnul consilier prezidențial George Scutaru.

Marți, 17 februarie, domnul consilier prezidențial George Scutaru și domnul consilier de stat Sebastian Huluban au avut o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaților pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Naționale, solicitându-se din partea deputaților propuneri în acest sens. Un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului României. Între timp, se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final. Procesul de definitivare a Strategiei Naționale de Apărare va include și discuții cu organizații nonguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul securității naționale.

Aceste acțiuni se înscriu în viziunea politică a domnului Președinte Klaus Iohannis, potrivit căreia Parlamentul trebuie să fie un partener în reformarea instituțiilor publice.