Ministrul de Externe Bogdan Aurescu considera ca obtinerea Ursului de Argint la Berlinale 2015 de catre regizorul Radu Jude confirma faptul ca noul cinema romanesc este unul dintre cei mai bun ambasadori ai Romaniei. "Ursul de argint confirma inca o data ca noul cinema romanesc este unul dintre cei mai buni ambasadori pe care Romania ii are in lume", a scris Aurescu, duminica, pe contul de Twitter al MAE, potrivit Agerpres.

Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru regie cu productia "Aferim!" la Festivalul International de Film de la Berlin.

Premiera mondiala a filmului "Aferim!" in regia lui Radu Jude a avut loc in cadrul proiectiilor din competitia internationala.

"Aferim!" este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob tigan fugar (Cuzin Toma).

Radu Jude s-a aflat in competitie cu mari nume ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

La aceasta sectiune au fost acordate doua premii. Cel de-al doilea Urs de Argint pentru regie a fost castigat de Malgorzata Szumowska cu filmul "Body".