Anumiti cetateni romani ar putea beneficia de o lege din Germania care prevede dreptul la pensie pentru munca depusa in ghetourile din timpul regimului national-socialist din Germania (1933-1945), inclusiv in cele amplasate 'in zona de influenta national-socialista', cum ar fi Romania, informeaza Ambasada Germaniei intr-un comunicat de presa citat joi de Agerpres.

'Din 2002, in Republica Federala Germania exista o lege conform careia cei care au desfasurat in timpul regimului national-socialist din Germania, in perioada 1933-1945, o activitate de munca intr-un ghetou sunt indreptatiti, in anumite conditii, la o pensie, asa-zisa 'pensie de ghetou'. Aceasta lege a suferit modificari in 2014, astfel incat, acum, sunt luate in calcul si ghetouri amplasate 'in zona de influenta national-socialista', ca de pilda cele pe teritoriul national al Romaniei din acea perioada', adauga sursa citata.

Ambasada Germaniei subliniaza ca legea mentionata se refera la pensiile acordate pentru acea activitate de munca desfasurata intr-un ghetou, si nu la plati cu titlu de recompensa sau despagubire. In cazul in care persoana indreptatita a decedat, mostenitorii acesteia isi pot revendica drepturile doar daca persoana respectiva a depus deja din timpul vietii o cerere de pensie de ghetou sau o cerere generala de pensie dupa 1 iunie 2006. Se precizeaza, totodata, ca pentru toate drepturile de pensie este necesara o vechime in munca de cel putin cinci ani (60 de luni).