Secretarul american al Apararii Chuck Hagel s-a intalnit miercuri cu premierul roman Victor Ponta la Pentagon si au discutat despre NATO si operatiunile coalitiei, potrivit unui oficial de rang in domeniul apararii, anunta Departamentul Apararii citat de Mediafax.

Hagel i-a multumit lui Ponta pentru angajamentul Guvernului Romaniei de a suplimenta trupele romanesti in misiunea din Afganistan si pentru sustinerea Romaniei fata de alte activitati ale coalitiei si NATO, a declarat contraamiralul John Kirby, secretarul de presa al Pentagonului, care a prezentat un rezumat al intalnirii.

UPDATE 10.18: Si biroul de presa al Guvernului Romaniei a dat un comunicat despre intalnirea Ponta - Hagel, care a avut loc in cadrul vizitei de lucru intreprinse la Washington. "Cu acest prilej a fost reafirmata preocuparea constanta pe care Guvernul Romaniei o are pentru intarirea cooperarii bilaterale in domeniul apararii, ca pilon al parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. A fost subliniata sustinerea larga in Romania pentru consolidarea prezentei cu efective a SUA si NATO in tara noastra. A fost apreciata contributia Romaniei la operatiunile internationale, in mod special din Afganistan si excelenta colaborare bilaterala in aceste operatiuni. In cadrul discutiei au fost abordate si evolutiile regionale din Estul Europei, care preocupa deopotriva Romania si SUA. In acest context, Primul-Ministru Ponta a reiterat pozitia ferma a Romaniei referitoare la actiunile Federatiei Ruse in Ucraina si a subliniat importanta cruciala a solidaritatii tuturor membrilor UE si NATO in fata provocarilor din Estul Europei", se arata in comunicat.

Reamintim ca premierul roman se intalnise anterior cu secretarul american al Apararii in iunie, cand Hagel a efectuat o vizita la Constanta, unde s-a intalnit cu militari americani stationati la baza de la Mihail Kogalniceanu.

"Premierul Ponta i-a multumit secretarului Hagel pentru atentia pe care a acordat-o problemelor de securitate din zona Marii Negre si pentru rolul pe care l-a jucat la conducerea Departamentului american al Apararii intr-o perioada tensionata pentru aliatii NATO", a spus Kirby.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti, intr-o sedinta de Guvern, ca efectueaza o vizita in Statele Unite si ca se va intalni cu secretarul de stat al Comertului si cu reprezentanti ai mediului de afaceri american.

Vizita dureaza pana duminica.

Chuck Hagel a anuntat ca va demisiona din functie la finele anului trecut, pe fondul divergentelor legate de lupta impotriva Statului Islamic (SI) in Irak si in Siria, si urmeaza sa fie inlocuit cu Ashton Carter.