Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca investigatiile efectuate de Corpul de Control si Evaluare Diplomatica au confirmat responsabilitatea unei functionare din cadrul Ambasadei Romaniei la Paris si a directorului ICR Paris pentru trimiterea invitatiilor la o receptie organizata pentru vizita in Franta a presedintelui Klaus Iohannis avand atasat un fisier de uz intern al ambasadei in care erau folositi termeni ireverentiosi la adresa invitatilor, unul dintre ei fiind calificat "scarbos". In urma investigatiilor s-a decis incetarea raporturilor de munca a diplomatei cu MAE. In comunicatul MAE se precizeaza ca in cazul directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, initierea procedurilor de incetarea a misiunii se face de catre ICR Bucuresti.

  • Comunicatul MAE

Referitor la situatia inadmisibila si profund regretabila creata la Paris prin transmiterea unor invitatii insotite de un fisier de uz intern al Ambasadei Romaniei la Paris, MAE face urmatoarele precizari suplimentare:

Cele doua persoane implicate in incidentul creat au fost chemate astazi, 11 februarie 2015, in Centrala MAE, pentru continuarea cercetarilor de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica.

In urma finalizarii investigatiilor efectuate la nivelul MAE de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica, a fost confirmata responsabilitatea celor doua persoane cu privire la incidentul produs la Paris.

In consecinta, in cazul diplomatei din cadrul ambasadei Romaniei de la Paris, in urma finalizarii cercetarii interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgenta incheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum si incetarea detasarii si a raporturilor de munca cu Ministerul Afacerilor Externe.

In cazul directorului ICR Paris procedurile specifice in vederea rechemarii acestuia de la post si a incetarii misiunii din functia de director al ICR Paris se initiaza, conform normelor in vigoare, de catre conducerea ICR Bucuresti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii si ale Comisiilor de politica externa si cultura si media din cadrul Senatului.