Un numar de 751 de persoane s-au inscris la concursul organizat, marti, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) pentru ocuparea a 65 de locuri de muncitor necalificat disponibile la Exploatarea Miniera Livezeni, din Valea Jiului, ceea ce inseamna ca pentru un asemenea post de lucru in subteran candideaza mai mult de 10 oameni, transmite Agerpres.

"Candidatii au sustinut marti proba scrisa, ce a constat in completarea unor chestionare. Proba practica va avea loc in perioada 11-13 februarie la sediul Salvamin", a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al CEH, Dorina Avram.

Proba practica va consta in testarea capacitatii fizice a candidatilor de a munci in subteran, inclusiv rezistenta la efort. In acest sens, cei inscrisi la concurs vor trebui sa incarce, prin lopatare, 400 de kilograme de sort - material marunt - ce va fi trecut peste un obstacol de un metru si jumatate inaltime. Operatiunea trebuie finalizata in maxim patru minute. Depasirea acestui timp va duce la descalificarea persoanei respective. Pe de alta parte, se considera ca incarcarea materialului ar trebui sa fie facuta intr-un timp optim de un minut si jumatate, candidatii care realizeaza un timp mai bun decat acesta urmand sa fie notati cu 10 puncte.

Sindicatele au reclamat, in mai multe randuri, ca este nevoie de intinerirea fortei de munca la minele din Valea Jiului, in conditiile in care multi mineri s-au pensionat la termen sau au plecat din sistem prin programele de concedieri colective, fara ca alte persoane sa mai vina pe locurile ramase libere la exploatarile din subteran.