Ministerul Fondurilor Europene va colabora cu autoritatile abilitate in vederea combaterii si sanctionarii infractiunilor si faptelor de coruptie, a precizat, luni, ministrul Eugen Teodorovici, dupa perchezitiile DNA, subliniind ca toti cei care au incalcat legea trebuie sa plateasca, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Ministerul Fondurilor Europene

"Ministerul Fondurilor Europene a colaborat si va colabora cu toate autoritatile abilitate in vederea constatarii, combaterii si sanctionarii infractiunilor sau oricaror fapte de coruptie. Din prima zi a mandatului mi-am asumat toleranta zero fata de orice actiune care contravine legii. Toti cei care au incalcat legea trebuie sa plateasca", a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat intr-un comunicat, urmare a cercetarilor DNA asupra unor posibile infractiuni cu fonduri UE comise in perioada 2007-2013.

Ministrul sustine ca Romania a castigat increderea Comisiei pentru ca au fost luat "masuri de inlaturare a breselor din sistem si de crestere a gradului de transparenta institutionala", motiv pentru care "speculatiile pe marginea unei anchete in derulare pot face mai mult rau decat bine".

"Fondurile europene sunt o chestiune de interes national, iar Ministerul Fondurilor Europene functioneaza in virtutea interesului national. Ce putem face este sa lucram impreuna - reprezentanti ai institutiilor statului, societate civila si reprezentanti ai mass media - pentru ca Romania sa aiba un viitor mai bun si o imagine corecta in fata partenerilor externi", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2007 - 2013.

In acest dosar, procurorii fac 23 de perchezitii in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov,Timis, Caras-Severin si Teleorman, din care patru la sediile unor institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca cele patru institutii unde au loc percheziti sunt Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM-POSCCE) si Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest din Timisoara.

Procurorii sunt spijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Ministrul Eugen Teodorovici a precizat, in cursul diminetii de luni, ca echipe de anchetatori se afla la sediul Ministerului Fondurilor Europene, iar deocamdata nu se stie ce proiecte sunt vizate de anchetatori si asteapta sa i se comunice care sunt acestea.

"La ultima verificare a DNA pe astfel de proiecte a fost vorba de documente aduse in fals de catre cei care incercau sa primeasca fonduri europene, in special legate de partea de calitate, documente false cu care ei se prezentau la structurile care gestionau fondurile europene pentru a obtine proiecte cu finantare europeana. Intr-un final s-a dovedit ca ei nu puteau sa obtina, s-au respins acele solicitari, dar au folosit documentele false atunci cand au dorit sa obtina fonduri europene. Atunci a fost acea speta. In legatura cu ce se intampla astazi nu pot sa va spun pentru ca inca nu stiu exact proiectele verificate si spetele respective. Vin cu documente false, stiind ca nu poti sa ai datorii la stat atunci cand aplici pentru fonduri europene si probabil ca asta este o incercare de a insela structurile europene si a obtine fonduri europene", a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat ca deocamdata nu are informatii ca ar fi vizati angajati din minister, dar in cazul in care va exista aceasta situatie, de a fi pusi sub acuzare angajati, acestia vor fi suspendati din functii, conform procedurilor.