​Presedintele Romaniei a acordat un interviu revistei austriece Profil in care a afirmat ca „am crezut, timp de decenii, ca problema razboiului nu mai exista in Europa. Din pacate, acest lucru e istorie”. Iohannis a declarat ca „intr-o situatie exceptionala (…) trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara”.

Reporterul austriac a subliniat intr-una din intrebari vecinatatea complicata a Romaniei, inconjurata de state in care exista puternica sustinere pentru Vladimir Putin. Presedintele Federatiei Ruse e asteptat, de altfel, intr-o vizita oficiala la Budapesta.

„Efectele ciudate ale unei crize economice se vad foarte bine in exemplul Ungariei si a apropierii de Rusia, dar si in declaratiile noilor decidenti de la Atena. Totusi, nu sunt evolutii care sa nu poata fi inversate. Cat de curand, va deveni evident ca e greu sa dansezi la toate nuntile”, a raspuns Klaus Iohannis.

In contextul crizei ucrainene, presedintele a amintit si de consensul politic de marire a bugetului apararii in concordanta cu prevederile Tratatului NATO. „Toate partidele s-au angajat sa creasca alocarile bugetare pentru armata la 2% din PIB pana in 2017 si sa le tina la acest nivel pentru urmatorii 10 ani”.

Intrebat daca aceste fonduri nu sunt stringente in alte domenii, in care Romania are deficit de finantare, Iohannis a spus ca „nu exista alternativa. In vecinatatea directa a unui conflict armat, al carui final este complet imprevizibil, nu putem sta cu mainile in san”.

Iohannis a adaugat ca „apartenenta la NATO este foarte valoroasa, dar intr-o situatie exceptionala - speram ca ea nu se va intampla - trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara. Asta presupune o armata bine pregatita si echipata”.

Sursa: Profil.at