"De la jumatatea lunii ianuarie, puternicul parchet anticoruptie (DNA) a revenit in forta. Un fost ministru al Economiei banuit de abuz de putere a fost ridicat de procurori, un mare patron media acuzat de evaziune fiscala doarme in arest, un judecator al Curtii Constitutionale e urmarit pentru coruptie, asta ca sa nu mai vorbim de fosta sefa a DIICOT care si-a petrecut sarbatorile de iarna in spatele gratiilor", scrie Luca Niculescu intr-un articol pentru Liberation despre lupta anticoruptie din Romania.

  • Articolul din Liberation:

Fosti ministri, oameni de afaceri sau magistrati se regasesc uneori in aceeasi celula unde asteapta deciziile justitiei. Care pica precum ghilotina: 22 de ani de inchisoare pentru un judecator corupt, intre 4 si 5 ani pentru doi fosti ministri care au dezvaluit secrete din procesele de privatizare.

In total, o duzina de fosti ministri au fost condamnati la inchisoare, iar lista se mareste gratie noului cod penal, care prevede reduceri ale pedepselor pentru inculpatii care coopereaza, livrand procurorilor complicii. Astfel, fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a spus ca a dat 5 milioane de euro sefilor partidului Democrat pentru a fi numit si pastrat in functie.

Cele mai senzationale declaratii au fost facute de Elena Udrea, fost ministru al Turismului. Intr-un interviu pentru site-ul HotNews.ro, ea l-a acuzat pe actual sef al SRI ca i-ar fi spus fostului ei sot sa plateasca 500.000 euro pentru finantarea unei televiziuni private.

Pusa de asemenea sub acuzare pentru spalare de bani, Udrea amesteca in denunturile sale oameni politic, magistrati, oameni de afaceri. Dupa parerea observatorilor, dezvaluirile sunt abia la inceput, cu dosare care vor atinge toate marile privatizari din ultimii ani, si toata clasa politica - de la stanga la dreapta - va fi vizata.

Odinioara recunoscuta pentru nivelul ridicat de coruptie, Romania a devenit in cativa ani unul dintre campionii europeni ai luptei impotriva acestui flagel. Eforturile anticoruptie sunt de altfel subliniate in raportul Comisiei Europene publicat la finalul lunii ianuarie, iar noul presedinte, austerul Klaus Iohannis, a facut din lupta anticoruptie calul sau de bataie.

Exista insa temeri ca aceste actiuni, facute in fata camerelor TV, sa nu transforme tara intr-o "republica a procurorilor". "Nu trebuie sa uitam ca operatiunea <> din Italia a facut ca la putere sa ajunga Silvio Berlusconi", spune jurnalista Ioana Lupea. "Da, dar cu stilul sau masurat, aproape rigid, Klaus Iohannis este cel mai antiBerlusconian personaj care ar putea exista si va fi omul forte al tarii pentru cel putin cinci ani", replica un diplomat occidental.