Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat ca exemplu Romania pentru initiativa de a infiinta Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est, unul dintre cele doua centre de comanda-control ale NATO care vor fi constituite pe teritoriul tarii noastre. La conferinta de presa de joi care a marcat incheierea reuniunii ministrilor Apararii de la Bruxelles, Jens Stoltenberg a dat ca exemplu Romania pentru initiativa de a infiinta Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est, potrivit Mediafax.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

El a precizat ca Romania este una dintre natiunile gazda pentru noile unitati de comanda si control a caror implementare va incepe imediat, explicand ca tara noastra va organiza diferite exercitii ale trupelor NATO.

"Acele unitati vor fi importante atunci cand va veni vorba despre realizarea unei legaturi intre fortele nationale romane de aparare si fortele NATO. Va fi aceasta legatura si ele vor fi responsabile pentru organizarea de exercitii, planificare si inlesnirea trimiterii intaririlor￯, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adaugat ca este vorba despre trupe terestre care vor activa in Romania, dar si de unitati maritime si aeriene, in legatura cu care se vor lua decizii la urmatoarele intalniri.

El a precizat ca s-au stabilit si detalii cu privire la functionarea celor 5.000 de trupe din "Varful de lance" NATO. Acestea vor fi alcatuite dintr-o brigada terestra si vor primi sprijin pe cale aeriana si maritima, dar si din partea fortelor speciale armate ale tarilor membre ale Aliantei.

Elementul principal va fi gata de deplasare in cel mult 48 de ore, conform secretarului general al NATO, iar restul de trupe pana la 30.000 din Forta de reactie rapida a NATO va putea fi detasata in cel mult o saptamana. Aceasta va fi sprijinita de alte doua brigade in cazul unei crize majore in cadrul careia cei 5.000 de militari vor avea nevoie de sprijin.

"Sase state membre au declarat astazi (n.r. - joi) ca sunt dispuse sa conduca nou-infiintata ￯Spearhead Force￯. Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania si Marea Britanie s-au oferit sa ia acest rol prin rotatie in anii care urmeaza, lucru care va asigura sustinerea programului pe termen lung", a adaugat Jens Stoltenberg.

Referitor la intalnirea ministeriala, Stoltenberg a precizat ca a fost o zi "de mare inspiratie", vazand ca toate cele 28 de state aliate "au actionat ca unul si au inteles problema apararii colective".

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joi, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.

La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor "asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici￯.

Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO.

Cele doua centre din Romania vor fi implementate pe parcursul anului 2015 si vor fi puse la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice incepand cu anul 2016. Aici vor lucra atat personal roman cat si militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate ca vor trimite militari in Romania se numara Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara, joi, inaintea reuniunii ministrilor Apararii din statele membre, ca Spearhead Force, noua forta de reactie rapida a Aliantei, va fi formata din circa 5.000 de militari, cu o capacitate de reactie de cel mult doua zile, decizia fiind luata ca urmare a agresiunilor sporite ale Rusiei asupra Ucrainei.

El mai spunea ca una dintre deciziile care vor fi luate in cadrul reuniunii se refera la cresterea de la 13.000 la 30.000 a numarului militarilor din forta de raspuns a Aliantei (NATO Response Force).

Aceasta forta, denumita "Spearhead Force", va fi un "varf de lance" format din trupe de raspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reactie foarte rapida, de cel mult doua zile.