Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, sustine ca "ministrul educatiei pregateste politizarea masiva a scolilor, prin organizarea in graba a concursurilor pentru inspectori si directori de scoli in lunile februarie-martie". Deptatul afirma ca explicatia pentru desfasurarea concursurilor inaintea evaluarilor nationale este ca, "pana in acest moment, au modificat toata legislatia dupa bunul-plac". Turcan aminteste ca una dintre OUG prin care Guvernul Ponta a modificat Legea educatiei a anulat dreptul scolii de a-si alege directorul si a readus vechea regula, prin care inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul pentru director si tot el il poate demite.

Raluca TurcanFoto: Agerpres
  • Reactia deputatului PNL Raluca Turcan vine dupa ce ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat intr-un interviu pentru Agerpres ca "pe 9 februarie lansam concursurile pentru functiile de inspector scolar general, ele s-ar putea incheia in doua luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o luna diferenta, putem lansa concursurile pentru inspectorii scolari generali adjuncti si pentru directori casa corp didactic, dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare. Succesiunea este logica, intrucat pentru organizarea concursurilor de directori inspectoratele scolare au un rol important alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, deci ei trebuie sa fie deja stabili cu concursurile finalizate". Detalii aici

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Raluca Turcan declara ca "PSD doreste sa-si plaseze oamenii politici pe posturi de management scolar". Vicepresedintele PNL sustine ca aceasta "'campanie electorala pentru posturi cu dedicatie' va bloca activitatile scolare. Dupa ce PSD a amanat organizarea acestor concursuri in ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie sa explice care este graba organizarii acestor concursuri, exact inaintea probelor de evaluare, in mijlocul anului scolar".

"Singura explicatie este ca, pana in acest moment, au modificat toata legislatia dupa bunul plac. Iar acum, pot numi directori si inspectori pe criterii strict politice", este de parere Raluca Turcan. In acest context, PNL cere "introducerea camerelor video in salile de examinare".

Turcan sustine ca traseul actiunilor "care au pregatit politizarea" incepe in vara anului trecut, odata cu promovarea Ordonantei de Urgenta (OUG) nr. 49/2014. Pana atunci, legea educatiei din 2011 prevedea "ca scoala era institutia care organiza concursurile pe post, angaja si concedia personalul didactic si directorii de scoli". "OUG nr. 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv in scolile private unde concursurile organizate in scolile particulare trebuie supervizate de catre inspectoratele scolare judetene", afirma Turcan.

Deputatul PNL aminteste ca, pe legea din 2011, directorii de scoli erau alesi de Consiliul de Administratie pe baza unui concurs, iar scoala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Scolar Judetean organizeaza concursul.

"Un inspector numit politic selecteaza un director, tot politic. In plus, primarul trebuie sa semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde exista suprapunere politica intre Guvern si primar va fi politizare 100%. Unde exista orientari diferite, este posibil sa se ajunga la blocaj si la abuzuri. Si intr-o situatie, si in alta, avem centralizare, desconsiderare fata de scoala, ignorarea interesului copilului si al cadrului didactic", afirma Raluca Turcan, in comunicatul de presa remis HotNews.ro.

Aceasta precizeaza ca "Avocatul Poporului nu a reactionat la acest demers imoral si ilegal din partea PSD. La Camera Deputatilor, conducerea Comisiei de invatamant a amanat dezbaterea OUG 49 pana a trecut tacit de aceasta camera. Iar la Senat, a ajuns in sertarul doamnei Andronescu, unde a fost blocata".

Turcan anunta ca PNL cere "depolitizarea managementului scolilor", "transparentizarea deciziilor la varful educatiei - metodologiile de organizare si desfasurare a concursurilor pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncti, directori de casa corpului didactic, respectiv pentru inspectori scolari si directori sa fie puse in dezbatere publica, cel putin 30 de zile, de la data publicarii pe site-ul ministerului", ca "numirile inspectorilor sa fie facute pe criterii clare de competente profesionale si de management, de integritate morala si recunoastere sociala, si nu pe criterii de clientelism politic".

Liberalii solicita, de asemenea, "stoparea de urgenta a concursurilor politizate si revenirea la modalitatea corecta a angajarii directorilor de catre scoli, nu de catre inspectorate".

PNL cere si "introducerea camerelor video in salile de examinare, atat pentru probele scrise, cat si pentru interviu", precum si "posibilitatea contestarii probelor practice/de interviu pe baza inregistrarilor video" si "accesul observatorilor din partea societatii civile".

Amintim ca fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a fost primul care a luat pozitie fata de Ordonanta de urgenta de vara trecuta, care a adus peste 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.

Miclea a explicat atunci pentru HotNews.ro ca, potrivit Legii educatiei din 2011, "Directorii de scoli erau alesi de Consiliul de Administratie pe baza unui concurs si a unei metodologii stabilite la nivel national, dar scoala era cea care organiza concursul, ei decideau. Acum, inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul. Deci inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul pentru director si directorul poate fi demis pe baza deciziei 'motivate' a consiliului de administratie al inspectoratului scolar. In consecinta, inspectoratul scolar te poate da oricand vrea jos si tot inspectoratul scolar este cel care evalueaza activitatea directorului. Pana acum, activitatea directorului era evaluata de scoala. Deci inspectoratul scolar organizeaza concursul de director, inspectoratul scolar te evalueaza si inspectoratul scolar, pe baza unei decizii motivate, te poate concediate. Din nou e o re-politizare totala a scolii".

Citeste si: