Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni o scrisoare Camerei Deputatilor in care informeaza despre faptul ca Statele Unite ale Americii au solicitat permisiunea pentru continuarea, in anul 2015, a desfasurarii operatiilor de transport multimodal pe teritoriul tarii noastre a resurselor materiale si umane apartinand Guvernului american dinspre si catre Afganistan in sprijinul Operatiilor NATO.

'Statele Unite ale Americii, in baza Acordului dintre Romania si SUA privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, au solicitat permisiunea pentru continuarea, in anul 2015, a desfasurarii operatiilor de transport multimodal pe teritoriul tarii noastre a resurselor materiale si umane apartinand Guvernului SUA, dinspre si catre Afganistan, in sprijinul Operatiilor NATO International Security Assistance Force (ISAF) si Resolute Support (RS), precum si a operatiei de coalitie Enduring Freedom (OEF)', se arata in scrisoarea presedintelui Iohannis, citata de Agerpres.

Seful statului precizeaza ca in sprijinul acestor misiuni partenerul american a cerut permisiunea de dislocare si operare temporara in Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogalniceanu si Aeroportul International Mihail Kogalniceanu - Constanta a maxim 250 de militari americani, respectiv a aeronavelor de transport militare SUA necesare pentru sprijinul operatiilor SUA de transport multimodal.

Potrivit documentului, partenerul american a solicitat utilizarea Aeroportului International 'Henri Coanda' Otopeni in cadrul operatiilor SUA de transport multimodal in anul 2015, ca alternativa in situatia existentei conditiilor meteo nefavorabile care nu permit operarea pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu - Constanta.

Klaus Iohannis mai precizeaza in scrisoare ca in temeiul prevederilor Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea si desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, a aprobat propunerile prim-ministrului Guvernului Romaniei referitoare la solicitarile SUA.

'Conditiile concrete si detalierea sprijinului pe care Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Transporturilor il pune la dispozitia partii americane vor face obiectul unor Acorduri Tehnice, potrivit prevederilor legale in vigoare', se mai arata in scrisoarea sefului statului