Presedintele Klaus Iohannis a "propus" joi celor doua camere ale parlamentului sa ia act de demisia lui George Maior din functia de director al Serviciului Roman de Informatii si sa se declare vacanta aceasta functie.

"Stimate Domnule Presedinte,

In temeiul prevederilor Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale Art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

VA PROPUN

Sa luati act de demisia din functia de director al Serviciului Roman de Informatii a domnului George Cristian MAIOR si sa declarati vacanta aceasta functie, urmand ca Parlamentul sa adopte, in acest sens, o hotarare in conformitate cu dispozitiile Art. 76 alin. (2) din Constitutie.

Va rog sa primiti asigurarea intregii mele consideratii,

Presedintele Romaniei,

KLAUS-WERNER IOHANNIS", se arata in scrisoarea transmisa lui Calin Popescu Tariceanu si lui Valeriu Zgonea si publicata pe site-ul presedintiei.

George Maior si-a dat marti demisia de la sefia SRI, iar presedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia.

Demisia a venit la o saptamana dupa ce Maior a criticat dur decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional proiectul legii securitatii cibernetice si dupa ce presedintele CCR, Augustin Zegrean, a denuntat public presiunile SRI.

George Maior (47 de ani) a fost numit in functia de director SRI in 2006, nominalizarea sa fiind facuta de presedintele Traian Basescu pe principiul numirii de sefi de servicii din randul Opozitiei. Maior era la acea vreme membru PSD. George Maior a fost nominalizat in campania prezidentiala din 2014 de candidatul PSD Victor Ponta drept posibil premier, iar seful SRI nu a dezmintit public niciodata o intelegere cu Ponta pentru sefia guvernului.