Presedintele Klaus Iohannis salut un raport MCV "predominant pozitiv" si precizeaza ca garantarea statului de drept, a independentei justitiei si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta "prioritati majore ale mandatului" ale mandatului sau.

Iata mai jos reactia presedintelui, publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, saluta faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arata ca progresele identificate de Comisia Europeana in raportul precent s-au consolidat semnificativ. Presedintele Romaniei ia nota de faptul ca acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, progresele tarii noastre in indeplinirea obiectivelor MCV inscriindu-se pe o linie evident ascendenta.

Domnul Presedinte Klaus Iohannis considera ca prin concluziile raportului se evidentiaza faptul ca obiectivele majore ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt, in mare masura, asumate la nivelul societatii romanesti, iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate.

Presedintele Romaniei saluta concluziile raportului care arata ca activitatea principalelor institutii judiciare si de integritate in combaterea coruptiei a inregistrat o dinamica impresionanta si a generat o incredere sporita a publicului in justitie. De asemenea, domnul Presedinte Iohannis apreciaza constatarile facute de Comisia Europeana cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar romanesc si cu privire la vointa de a proteja independenta justitiei intr-o maniera mai consistenta.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, ia nota, pe de alta parte, de observatiile critice formulate in raport, printre care cele referitoare la reticenta din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curtii Constitutionale, la utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta, la respingerea de catre Parlament a unor cereri de ridicare a imunitatii pentru parlamentari, fara criterii obiective in acest sens, la lipsa unor reguli clare care sa asigure aplicarea rapida a prevederilor constitutionale privind suspendarea ministrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnari de coruptie, la expunerea la coruptie si conflicte de interese a procedurilor de achizitii publice.

Domnul Presedinte Klaus Iohannis noteaza recomandarile Comisiei Europene menite sa asigure consolidarea procesului de reforma si considera ca este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evolutia ireversibila a reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, in primul rand in beneficiul societatii romanesti si al cetatenilor romani. Garantarea statului de drept, a independentei justitiei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului domnului Presedinte Klaus Iohannis".