Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, marti, la Brasov, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor, ca nu s-a stabilit nicio abatere disciplinara a procurorilor sau judecatorilor cu privire la scurgeri nepermise de informatii din dosarele penale.

Tiberiu NituFoto: Agerpres

Intrebat cand vom asista la primul caz de procuror sau judecator care va fi trimis in judecata pentru scurgeri de informatii confidentiale din dosare aflate pe rol, ca urmare a indemnului facut de presedintele Klaus Iohannis, ca CSM sa ia atitudine cand apar scurgeri de informatii in presa, Tiberiu Nitu a spus ca nu sunt indicii cu privire la savarsirea unor astfel de abateri disciplinare, transmite Mediafax.

"S-a stabilit ca informatiile care au aparut in presa nu sunt indicii cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare vis-a-vis de modul de comunicare publica. Sunt anumite date care sunt cuprinse in actele procesuale ale instantelor, ale parchetelor si acestea nu pot constitui scurgeri de informatii. Presedintele Iohannis a spus ca au fost facute verificari de catre Inspectia Judiciara, institutia abilitata sa faca astfel de verificari", a spus Nitu.

La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, prezent la Brasov alaturi de Tiberiu Nitu, le-a sugerat jurnalistilor sa il intrebe pe presedintele Iohannis ce a vrut sa spuna cu acest indemn facut la sedinta CSM din 6 ianuarie.

"Ca sa fim onesti, ar trebui sa il intrebati pe presedintele Klaus Iohannis la ce s-a referit. Cred ca mesajul principal a fost de a reda un echilibru intre nevoia de informare publica si nevoia de a pastra confidentialitatea anchetelor penale, astfel incat ceea ce avem la finalul unui proces sa fie o judecata corecta, si nu neaparat o judecata in spatiul public inainte de a fi judecat intr-o instanta", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei si prim-procurorul Romaniei au fost prezenti, marti, la Brasov, la inaugurarea noului sediu, unde vor functiona Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, Parchetul de pe langa Tribunalul si Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie. Activitatea Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov se desfasoara deja in noul sediu, aflat pe Bulevardul Garii, din data de 15 ianuarie, urmand, ca in cursul acestui an, si celelalte doua unitati de parchet, care au in prezent sediul pe strada Republicii, sa functioneze efectiv in noua locatie, dupa finalizarea lucrarilor de amenajari interioare.

Cladirea beneficiaza de o suprafata de 1.000 de metri patrati, pusa la dispozitia Parchetului de pe linga Tribunalul Brasov de catre Primaria Municipiului Brasov, prin concesiune. Contractul de lucrari a fost atribuit in luna decembrie 2010, pentru o valoare totala de peste 9 milioane lei, pana la finalul anului trecut fiind realizate lucrari in valoare de 8,3 milioane lei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare.