Sorin Ovidiu Vintu este urmarit penal intr-un nou dosar, in care procurorii Parchetului instantei supreme il acuza de instigare la delapidare si spalare de bani, fapte care ar fi fost comise in perioada 2007-2008, privind operatiuni realizate la nivelul SC PSV Company SA, fosta Petromservice, scrie Mediafax.

Sorin Ovidiu VantuFoto: Hotnews

Oficiali din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declarat marti, pentru Mediafax, ca acest dosar este disjuns din cel cunoscut sub numele de "Petromservice".

In noul dosar, Sorin Ovidiu Vintu este cercetat, alaturi de mai multe persoane, pentru fapte savarsite in 2007 si in 2008, care au legatura cu operatiuni realizate la nivelul SC PSV Company SA, fosta societate Petromservice SA, a precizat sursa citata.

Procurorii i-au adus la cunostinta faptele de care este acuzat. Sorin Ovidiu Vintu a fost luni la Parchetul instantei supreme, fiind citat de anchetatori.

Sorin Ovidiu Vintu are doua condamnari, una de un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita si cealalta de doi ani de inchisoare pentru ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, care fusese condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii.

Vintu a stat in penitenciar din 21 iunie 2012 pana in 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de inchisoare, si din 25 ianuarie pana in 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare.

La jumatatea lunii iulie 2014, Vintu a primit o noua condamnare: sase ani si doua luni de inchisoare, in dosarul Petromservice. Decizia nu este insa definitiva.

In dosarul Petromservice, procurorii au aratat ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a aratat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vintu este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.