Inalta Curte de Casatie si Justitie va pronunta marti sentinta in dosarul privatizarilor strategice in care au fost condamnati fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy. Magistratii ICCJ au amanat pe 21 ianuarie pentru marti sentinta in acest dosar, scrie Agerpres.

Procurorul de sedinta a cerut, pe 17 decembrie 2014, pedepse orientate spre maximul prevazut de lege, fara a individualiza pedeapsa pentru fiecare inculpat.

Tot atunci, avocatii au sustinut pledoariile finale, care au continuat si pe 19 decembrie 2014, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor, care si-au sustinut nevinovatia. Dosarul se afla in faza de apel, dupa ce, in decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat la sase ani inchisoare cu executare, iar fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy, la cinci ani de detentie.

Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea, de sase ani.

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru aderare la un grup infractional. Alte condamnari: Michal Susak (cetatean ceh) - 10 ani inchisoare, pentru initierea unui grup infractional transnational si pentru complicitate la spionaj; Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez - 9,6 ani inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si pentru complicitate la spionaj.

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani inchisoare pentru spionaj, iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, 11 ani de inchisoare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a primit sapte ani de inchisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, Gabor Kerekes - cinci ani de inchisoare, iar cetateanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani inchisoare.

In martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, acuzati de aderare la un grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. Acuzatiile se refera la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucuresti si SC Avioane SA Craiova aflate in portofoliul Ministerului Economiei, consultanta in vederea privatizarii SN Radiocomunicatii SA.

De asemenea, ei sunt acuzati si in legatura cu adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.