Toni Grebla nu va demisiona din functia de judecator al Curtii Constitutionale si se afla, incepand de marti, 27 februarie, in concediu de odihna, informeaza Curtea Constitutionala, intr-un comunicat. Toni Grebla a semnat si o declaratie pe propria raspundere in care arata ca nu a desfasurat si nu desfasoara activitati care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecator al Curtii Constitutionale, pe care il exercita in prezent. Plenul CCR s-a intrunit luni pentru a lua act de declaratia lui Toni Grebla.

Toni GreblaFoto: AGERPRES

"Avand in vedere cele declarate, Plenul Curtii Constitutionale a decis ca nu sunt incidente dispozitiile art. 62 din Regulamentul de organizare si functionare a instantei constitutionale, potrivit carora , astfel ca, impotriva domnului judecator Toni GREBLA nu poate fi pornita o actiune disciplinara. Tinand seama de faptul ca demisia este un act juridic unilateral, Plenul Curtii Constitutionale nu poate impune unui membru al instantei constitutionale luarea unei astfel de decizii. In acest context, domnul judecator Toni Grebla a anuntat ca, incepand cu data de 27 ianuarie 2015, va intra in concediu legal de odihna", arata Curtea Constitutionala in comunicatul dat publicitatii luni.

Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat luni ca "Domnul Toni Grebla a facut o declaratie in care spune ca dumnealui nu a indeplinit niciun fel de activitati care sa il faca incompatibil cu calitatea de judecator al CCR. De maine va fi in concediu de odihna. Nu putem lua o masura disciplinara impotriva lui, este doar o afirmatie despre el in presa ca ar fi indeplinit o astfel de activitate. Domnul Zegrean nu doreste sa isi dea demisia pentru ca, spune dumnealui, acuzatiile care au fost facute publice nu sunt adevarate si nu sunt de natura a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judecata pe perioada aceasta (perioada concediului - n.red.)."

Intrebat de jurnalisti ce se va intampla in eventualitatea in care instanta nu va lua o decizie in cazul Toni Grebla pana la finalul celor 35 de zile de concediu legal al acestuia, Zegrean a raspuns ca "Vom vedea atunci. Deocamdata asta pot sa va spun."

Toni Grebla, fost senator in Parlamentul Romaniei si judecator al Curtii Constitutionale, a fost adus cu mandat la DNA joia trecuta si este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat. DNA a aratat ca Toni Grebla este urmarit penal dupa ce a vrut sa eludeze embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente din UE si a incercat sa exporte alimente prin Turcia. DNA a realizat dosarul cu sprijin de la DIPI, serviciul de informatii al Ministerului de interne cunoscut drept "Doi si-un sfert".

Curtea Constitutionala a aratat joi, intr-o prima reactie dupa aducerea cu mandat la DNA a lui Toni Grebla, ca judecatorii CCR sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala si nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala "decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".