Grupul clientilor cu credite in CHF organizeaza duminica, intre orele 12:00 - 16:00, in Piata Constitutiei, un miting de protest prin care sustine solicitarea conversiei creditelor in valuta (CHF, EUR, USD) in lei. Evenimentul a fost anuntat pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizatorii au lansat si o petitie online, intitulata "Denominarea in Lei a creditelor in valuta straina (CHF, EUR, USD)", care a adunat pana la ora transmiterii acestei stiri 22 729 semnaturi.

  • Textul petitiei

"Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.

Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cerea dispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută straina (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor în franci elvețieni în lei, aparținând unui grup numeros de parlamentari – 131 deputați și senatori.

Acestei inițiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de către GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

- Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).

- Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

- Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.

Continutul integral al Solicitarii se regaseste pe pagina de facebook a GRUPULUI CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF, la sectiunea Fisiere (Files).

Initiatori:

Catalin Voivozeanu,

Andreea Cristoforidis

Sorin Comanescu"