Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a declarat, sambata, "profund ingrijorat" de bombardamentele din orasul ucrainean Mariupol si de pierderile de vieti omenesti din randul populatiei civile.

"Incalcarea continua a Protocolului de la Minsk trebuie sa inceteze", a afirmat Aurescu, intr-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Agerpres.

Cel putin 10 persoane si-au pierdut viata, sambata, intr-un atac cu rachete Grad asupra unui cartier din portul strategic Mariupol, oras important din estul separatist prorus, au anuntat armata ucraineana si comandantul politiei regionale, relateaza AFP.

"Rebelii au tras cu lansatoare de rachete Grad in zona de periferie din estul Mariupol" a anuntat armata ucraineana, potrivit unui comunicat. Primaria din Mariupol a indicat de asemenea ca o piata a fost lovita de aceste tiruri.

La randul sau, ministrul Nationale, Mircea Dusa, si-a exprimat speranta, sambata, la Targu Mures, ca ratiunea sa invinga in Ucraina, iar masurile luate de Uniunea Europeana, organismele internationale si pozitiile statelor membre NATO 'sa determine ajungerea la dialog' si conflictul din estul Ucrainei sa fie rezolvat conform dreptului international, potrivit Agerpres.

"Intr-adevar, situatia militara din Ucraina este destul de complicata, acordul de incetare a focului a fost incalcat de mai multe ori in ultimele zile, chiar incalcat foarte serios, ati vazut ca se duc lupte puternice in zona aeroportului din Lugansk si din Donetk si ca situatia este destul de complicata. Eu cred ca, pana la urma, ratiunea va invinge si ca atat separatistii, cat si cei care se implica in acest conflict, vor intelege ca trebuie sa gaseasca calea dialogului si ca nu este permis ca oameni nevinovati, civili, sa-si piarda viata in aceasta confruntare. Sper ca ratiunea va invinge si in Ucraina si ca masurile pe care le-a luat Uniunea Europeana, dar si masurile pe care le-au luat organismele internationale, pozitiile pe care le-au luat statele din NATO sa determine ajungerea la dialog si finalizarea intr-o maniera conform dreptului international a conflictului care exista in estul Ucrainei", a spus Mircea Dusa.

Ministrul Apararii Nationale a precizat ca nu doreste sa se lanseze in speculatii pe marginea vinovatiei in acest conflict, dar ca statul roman, prin vocea presedintelui, a prim-ministrului si a ministrului de Externe, si-a precizat pozitia.

El a atras insa atentia ca 'este grav faptul ca se incalca normele dreptului international'.