Regimul termic prognozat pentru urmatoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, iar din punct de vedere pluviometric, excedent de precipitatii este preconizat in luna martie, in special in zona Olteniei, releva prognoza meteorologica valabila pentru intervalul februarie - aprilie 2015, publicata, vineri, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Potrivit estimarilor de specialitate, in luna februarie, temperaturile medii lunare vor fi, in general, apropiate de normele climatologice, mai putin in regiunile vestice, sudice si sud-estice, unde local se vor situa peste aceste norme. Temperaturile medii lunare se vor incadra intre -5 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, si doua grade Celsius, in Banat, Oltenia si Dobrogea. Valori de zero grade se vor inregistra in Maramures si Transilvania.

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, acestea se vor situa, in general, in limite normale in zonele estice si sud-estice, iar in restul teritoriului vor fi excedentare. Cantitatile de precipitatii vor oscila intre 13 litri/mp in Dobrogea si 57 de litri/mp in Maramures.

In prima luna de primavara a acestui an, estimarile meteo arata ca temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, posibil local mai ridicate in sud si sud-est, dar si mai coborate in centrul si nord-vestul teritoriului. In Moldova mediile pornesc de la minus un grad Celsius, in Transilvania - zero grade Celsius si ajung la 7 grade Celsius in Banat si Oltenia.

Cantitatile lunare de precipitatii, in martie 2015, se vor putea situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii. Acestea vor oscila intre 17 litri/mp in Dobrogea si 59 litri/mp, in Oltenia.

Conform ANM, in luna aprilie, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scazute, local, in vestul, sudul si nord-estul tarii. Temperaturile medii lunare pot cobori pana la 5 grade Celsius, in Moldova, dar pot ajunge si la 12 grade Celsius, in Banat, Oltenia si Muntenia.

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale pe areale din sudul si estul tarii si vor depasi aceste medii in restul teritoriului. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt preconizate in Banat (78 l/mp), iar cele mai putine (intre 14 si 40 l/mp) in Dobrogea.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Incepand cu data de 1 august 2014 perioada climatica de referinta este 1981-2010, conform recomandarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale.