Peste 6.700 de pensionari din Arad au popriri pe pensie din cauza unor datorii, insa cativa dintre acestia au un grafic de plata care se intinde pe sute de ani, in cazul unui pensionar datoria fiind esalonata pe 8.485 de ani, la o rata lunara de 16 de lei, din datoria de peste 1,6 milioane de lei, scrie Mediafax.

Potrivit directorului Casei Judetene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, 6.771 de pensionari din judet au popriri pe pensie, din cauza unor datorii la banci, la stat sau in urma unor decizii judecatoresti.

Cea mai mare parte a popririlor sunt benevole, respectiv peste 4.000, fiind vorba de rate lunare la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, unde pensionarii au facut imprumuturi.

Conform CJP, in unele cazuri este vorba despre sentinte cu privire la atragerea raspunderii patrimoniale in urma unor falimente sau de datorii acumulate catre stat si administratiile locale.

Cea mai mare suma de plata este de 1.104 lei pe luna, iar cea mai mica este de doi lei, fiind vorba despre un rest de plata.

"Se poate retine cel mult o treime din pensia debitorului in cazul unei singure popriri si jumatate din venit pentru mai multe popriri", a declarat Mihaela Vasil.

Conform sursei citate, cea mai mare datorie a unui pensionar aradean cu poprire este de 6.138.867 de lei, pentru care pensionarul plateste lunar o rata de 1.104 lei, din pensia de 2.208 lei. Graficul de restituire a datoriei se intinde insa pe 463 de ani.

Un alt aradean are de platit, timp de 586 de ani, o rata lunara de 377 de lei, avand o datorie calculata la 2.653.144 de lei.

Cel mai mare grafic de rambursare se intinde insa pe 8.485 de ani. Este cazul unui pensionar cu o datorie de 1,6 milioane de lei, care plateste insa o rata lunara de numai 16 lei in urma popririi pensiei, pentru ca are si alte datorii.

Reprezentantul Casei de Pensii Arad a explicat ca aceasta rata lunara a fost stabilita de instanta in functie de venitul datornicului.

"In acest caz vorbim de o raspundere patrimoniala, iar instanta a decis suma pe care o datoreaza pensionarul. Problema acestui pensionar este ca mai are deja patru popriri pe venit, in alte spete, astfel incat nu s-a putut calcula o rata lunara mai mare de 16 lei pentru a cincea poprire, caz in care datoria este de aproximativ 1.600.000 de lei", a spus Mihaela Vasil.

Conform acesteia, Casa Judeteana de Pensii stabileste rata lunara dupa ce executorul judecatoresc transmite suma totala de plata.