Judecatorul CSM Adrian Bordea a declarat, miercuri, ca sistemul judiciar nu este pregatit in acest moment sa preia aproximativ un milion de dosare care ar rezulta din aplicarea insoloventei persoanei fizice si nu va avea cine sa judece si unde, transmite Mediafax.

Adrian BordeaFoto: Agerpres

Bordea a facut aceste precizari la dezbaterile din comisia juridica a Camerei Deputatilor pe tema proiectului de lege privind insolventa persoanei fizice.

"La nivelul tribunalelor, volumul de activitate a fost de 565.611 de dosare la un numar de 1507 judecatori, la nivelul Curtilor de Apel (...) au fost 257.000 de dosare la 817 magistrati, iar judecatoriile au 1.422.000 de dosare la 2.058 de magistrati. Daca 800 mii sau un milion de dosare vor aparea in sistemul judiciar, evident ca acesta nu va face fata cu resursele actuale", a spus Bordea.

El a mai aratat ca insolventa persoanei fizice trebuie conexata cu rezolvarea infrastructurii, a numarului de personal din sistemul judiciar. "Altfel nu va mai avea cine sa judece si unde sa judece. Sa aveti in vedere numarul de judecatori necesar, numarul de grefieri, spatiile unde sa se desfasoare aceste activitati", a adaugat Bordea.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Liviu Stancu a precizat la dezbaterile din comisia juridica ca la insolventa persoanei fizice trebuie asigurat un echilibru intre debitori si creditori.

"Este evidenta necesitatea reglementarii situatiei insolventie persoanei fizice numai ca, dincolo de buna intentie, avem o mare problema si anume ca legea va produce efect numai daca detaliile vor fi foarte bine reglementate. Cand ajungem la detalii, avem de reglementat cea mai dificila problema, aceea de a realiza un echilibru intre creditori si debitori, a sferei de aplicare, a competentei instantelor de judecata. Trebuie o perioada de analiza", a apreciat Liviu Stancu.

Comisia juridica s-a reunit, miercuri, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate.

Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele 4 aflate la comisie, sa lucreze si sa adauge amendamente din celelalte, reprezentantii PNL sustinand ca trebuie sa se inceapa cu proiectul PNL din 2010, in timp ce PSD sustine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchal.