Negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare in randul partidelor proeuropene din Republica Moldova s-au lovit de un nou blocaj, cand reprezentantii Partidului Liberal au parasit consultarile si au anuntat o pauza de cateva ore, relateaza site-ul UNIMEDIA.

Liderul Democrat, Marian Lupu, a sugerat ca nu se reuseste sa se ajunga la un compromis cu liberalii. "Nicio miscare. Este un blocaj total continuu. Chemam toate fortele sanatoase sa participe la deblocarea situatiei si stabilirea guvernarii", a declarat democratul.

Liderul PLDM, Vlad Filat nu a oferit mai multe detalii. "Trebuie sa constat ca este acest blocaj, dar continuam sa muncim. Sper sa reusim. Nu pot sa ofer detalii, pana la finalizarea negocierilor nu voi oferi noi detalii. Cand vom finaliza negocierile,probabil vom avea si anumite clarificari. Pana la ora 15:00 vom mai discuta. Sedinta Parlamentului a fost convocata si ea va avea loc. Vom demara procedura de alegere a conducerii Parlamentului, cu sau fara participarea Partidului Liberal", a spus acesta.

UNIMEDIA precizeaza ca astazi, la ora 15.00 va avea loc sedinta Parlamentului in cadrul urmeaza sa fie desemnata conducerea Parlamentului, indiferent daca pana atunci va fi sau nu formata conducerea Legislativului.

Marti, in capitala Moldovei au ajuns presedintele comisiei pentru politica externa a Parlamentului European - Elmar Brok (lider popular european), presedintele Aliantei liberalilor europeni - Graham Watson, precum si un reprezentan al socialistilor europeni, care discuta cu liderii partidelor pro-europene moldovenesti o posibila deblocare a crizei politice.

Premierul Victor Ponta urma sa faca marti o vizita la Chisinau, capitala Republicii Moldova, au declarat pentru HotNews.ro surse politice, pe care ulterior si-a anulat-o. Ponta urma sa aiba la aceste discutii si un mandat de la presedintele Iohannis, mai sustineau sursele citate. Informatia initiala despre vizita a fost publicata de site-ul moldovean Unimedia, care arata ca la discutia dintre Ponta si liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova urmau sa participe si oficiali europeni.

E vorba, in fapt, de marile familii politice europene (populari, socialisti si liberali) care au discutat cu liderii de la Chisinau, pe fondul crizei politice care dureaza de aproape 50 de zile la Chisinau. Criza este provocata de neintelegerile dintre partidele pro-europene, care nu se pun de acord pe impartirea functiilor de conducere potrivit rezultatelor din alegerile parlamentare desfasurate pe 30 noiembrie.

Republica Moldova infrunta sanctiuni economice si politice dinspre Federatia Rusa, are un razboi (Ucraina) in apropierea granitelor si e macinata de puternici vectori de influenta pro-rusi in interior. In acest context, tara se afla intr-o pozitie foarte vulnerabila cu un guvern provizoriu la conducere.