Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei IPS Ciprian a declarat duminica, raspunzand intrebarii unui credincios privind cardul de sanatate, ca la ora actuala oamenii sunt controlati din toate punctele de vedere, adaugand ca "ce a fost pe vremea lui Ceausescu este nimica toata", prelatul amintind in acest context si "presiuni cu Legea Big Brother". IPS Ciprian a precizat ca Patriarhia Romana a propus Ministerului Sanatatii sa gaseasca o alternativa la cardul de sanatate pentru credinciosii care nu doresc sa il foloseasca pentru vizitele la medic, relateaza VranceaMedia.ro.

IPS Ciprian (centru)Foto: arhiepiscopiabzvn.ro

"Vremurile sunt din ce in ce mai grele. Oamenii sunt controlati din toate punctele de vedere. Ce a fost pe vremea lui Ceausescu este nimica toata. Acum ati vazut presiuni cu Legea Big Brother - asa, cu ochiul, cu fratele cel mare - Nu veti scapa nici in gaura de sarpe in ceea ce priveste controlul. Insa nu asta ar trebui sa ne preocupe pe noi cel mai mult. Sa ne preocupe viata noastra in raport cu Dumnezeu si cu Evanghelia. Implinesti Evanghelia... poate sa fie si Legea Big Brother si alte legi", a declarat IPS Ciprian dupa o predica sustinuta la Focsani.

Arhiepiscopul a precizat ca "se va vedea daca se va primi din partea Ministerului Sanatatii cu privire la aceasta propunere a Patriarhiei Romane de a se gasi o alternativa pentru credinciosii care nu doresc. Altii primesc, altii nu doresc, trebuie sa se puna totusi accentul si pe aceasta libertate", adaugand ca "noi in orice caz, biserica, nu ne substituim si nu putem sa impunem statului roman anumite legi".

Potrivit prelatului, cardul de sanatate poate fi rau prin prisma abuzurilor care se pot produce. Important este ca nu cumva medicul de familie sa faca abuzuri, si sa treaca acolo si lucruri pe care nu le vrei, pentru ca aici s-au pus si niste intrebari destul de delicate cu privore la prelevare de organe, nu, la care trebuie sa bfezi acolo daca esti de acord sau nu, daca esti de acord cu transfuzia de sange ..."

"Indiferent cum se va solutiona problema pana la urma, crestinii trebuie sa ramana fermi in ceea ce-i priveste constiinta. Aceasta este cel mai greu de controlat", a mai declarat IPS Ciprian.