Dosarul "Mosia Bratienilor", privind retrocedari ilegale de terenuri din Arges, in care este urmarit penal si avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, si in care este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca parte civila, a fost trimis de la Parchetul General la DIICOT, scrie Mediafax.

Presedintele Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a fost intrebat, luni, intr-o conferinta de presa, daca s-a stabilit un prejudiciu in dosarul "Mosia Bratienilor", el afirmand ca de acest caz se va ocupa DIICOT. Dosarul a fost preluat de aceasta structura dupa ce Parchetul instantei supreme si-a declinat competenta.

"Prima problema este legata de modul in care s-a stabilit cine are dreptul acolo. Acolo a fost o evaluare de zece milioane de euro, o hotarare judecatoreasca prin care am fost obligati sa dam, pentru ca acolo nu ANRP si nu comisia a evaluat si a aprobat evaluarile, acolo o instanta a spus sa se plateasca potrivit raportului de evaluare, fara ca cineva sa deschida acest raport. Nu stiu ce se va intampla, inteleg ca a spus procurorul general Nitu ca s-a rezolvat conflictul de competenta, pentru ca nu se stia care Parchet din Romania trebuie sa verifice. Am inteles ca se va ocupa DIICOT, ceea ce inseamna ca Parchetul General a facut o evaluare acolo si a stabilit valoarea prejudiciului", a afirmat Baesu.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in 11 aprilie a fost inceputa urmarirea penala intr-un dosar privind restituirea unor proprietati, iar in 26 mai a fost dispusa urmarirea penala si in cazul lui Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, pentru fals si inselaciune.

Alaturi de Radu Pricop, in acest dosar sunt vizate alte 11 persoane. De asemenea, in dosar este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care parte civila.

Presa a relatat ca dosarul vizeaza un teren de 90 de hectare din localitatea Stefanesti (Arges), care a apartinut familiei Bratianu si care ar fi fost retrocedat ilegal. Astfel, Radu Pricop a cumparat, impreuna cu cele 11 persoane vizate in dosar, drepturi de mostenire asupra terenului respectiv de la urmasii familiei Bratianu. Dupa ce a castigat mai multe procese in instanta cu statul roman, Radu Pricop si partenerii sai au obtinut de la ANRP despagubiri de 10 milioane de euro, folosind insa documente false.

Radu Pricop este sotul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu.