Angajatii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, din 2015, sporuri de 75% pentru orele muncite in zilele declarate nelucratoare, potrivit unui ordin de ministru pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

Ordinul supus dezbaterii publice reglementeaza conditiile de acordare, in 2015, pentru personalul MAI a majorarii salariale prevazute de art.13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, scrie Mediafax.

Astfel, angajatii Ministerului Afacerilor Interne, indiferent daca fac parte din personalul civil sau militar, vor primi o compensatie de 75% din salariul pentru o zi de lucru pentru fiecare zi de weekend sau sarbatoare legala lucrata.

In cazul in care, prin natura meseriei, angajatul MAI este obligat sa vina la lucru intr-o zi declarata prin lege ca fiind libera, acestuia i se plateste in plus atat ziua lucrata, cat si sporul de 75%.

Oficiali MAI au declarat pentru Mediafax ca, odata cu intrarea in vigoare a acestui ordin, angajatii ministerului vor primi sporul indiferent daca ziua de sarbatoare lucrata este "recuperata" cu o zi libera la o alta data.

Astfel, daca pentru ziua de sarbatoare ori de weekend lucrata angajatul a beneficiat sau va beneficia de o zi libera, el va primi numai sporul de 75%.

Reprezentantii sindicatelor care apara drepturile politistilor sustin ca sporul de 75% reprezinta un drept legal.

"Ziua libera oferita in compensatie pentru o zi muncita in weekend sau cu ocazia unei sarbatori legale nu este de ajuns. Sporul reprezinta ceva in plus fata de compensatie. Inainte, pentru o astfel de zi lucrata, angajatii primeau doua zile libere", a declarat pentru Mediafax presedintele Prolex, Vasile Lincu.

Lincu a mai spus ca, in conditiile actuale, cand MAI are deficit de personal, ar fi fost imposibil ca pentru o zi lucrata un angajat sa primeasca doua libere. Din acest motiv, la presiunea sidicatelor, s-a stabilit ca cea de-a doua zi sa fie platita cu 75% din valoarea unei zile lucrate.