Romania nu mai poate spera, cel putin intr-un an sau doi de acum inainte, sa adere la spatiul Schengen, in urma atentatelor teroriste islamiste de la Paris si a prejudecatilor pe care politicienii vest-europeni le au fata de statele mebre UE estice, a declarat, pentru HotNews, europarlamentarul PPE/PNL Traian Ungureanu, membru al Comisiei pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European. De asemene, el s-a exprimat pentru adoptarea in PE a Passenger Name Record, un sistem european integrat de inregistrare a calatoriilor efectuate cu avionul in si in afara Uniunii Europene, ca masura de prevenire si combatere a terorismului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi suntem intr-o situatie foarte disperata, ca toate aspiratiile noastre pentru Schengen sunt pulbere dupa ceea ce s-a intamplat la Paris. Iar tarile clasice ale UE, Germania si Franta, continua sa faca o prostie, si anume sa creada ca Estul a devenit iarasi est. Nu mai e un grup de state membre, ci e ceva aparte, sunt 'aia din est'. Dovada ca atunci cand bulgarii au prins in plasa un baiat care se pregtea sa plece in Siria, au avut dovada ca traicul trece pe acolo si in momentul de fata in afara de procurorul regional care se ocupa de cazul asta, nu am vazut nicio implicare din alte parti", a declarat Ungureanu, pentru HotNews.ro

In urma atentatelor din Franta, 11 ministri de interne din anumite state-membre UE au discutat necesitatea intaririi frontierelor externe ale Uniunii Europene, desi la discutii nu a participat niciun reprezntant al MAI roman, in conditiile in care Romania are peste 2.000 km de granita externa a UE, inclusiv coasta Marii Negre.

"E normal sa ne ceara intarirea frontierelor externe. Ce e de neinteles este partea cealalta a problemei- ce au ei restatnta la noi. Nu cred ca mai putem vorbi pe un an - doi de nicio miscare buna pentru noi pe Schengen", a mais spus Traian Ungureanu.

In context, europarlamentarul roman a aratat ca politicienii vest-europeni si in special cei francezi si germani vor respinge aderarea Romaniei la Schengen ca masura luata in graba, pe principiul "ce putem face", dupa ce, Hayat Boumedienne, prietena si complicea unuia dintre teroristii de la Paris, Amedi Coulibaly, a reusit sa paraseasca Franta cu destinatia Siria.

"Fata aia a reusit sa fuga in Turcia fara probleme si e clar ca multi au navetat cu Siria, cu Yemenul sub privirile ingaduitoare ale tuturor. E ca atunci cand tragi in intuneric o salva, pe principiul 'ce putem face'", considera Ungureanu.

Si vicepresedintele Parlamentului European Ioan Mircea Pascu (PSD/S&D) a afirmat ca in aceasta perioada se discuta ca "Schengenul sa fie suspendat".

"In momentul de fata se discuta despre Schengen, desi cei care au facut acele acte erau cetateni francezi. Totusi, se discuta ca Schengenul sa fie suspendat. Din acest punct de vedere, nu putem sa acceptam sa facem un schimb, sa cedam libertatea de calatorie pentru a avea libertatea de exprimare. Democratia este un tot unitar, trebuie respectata ca atare", a declarat Pascu, pentru Euractiv.ro, in 15 ianuarie.

  • Big-Brother-ul avioanelor, respins de socialisti in PE, cerut de Franta socialista

Traian Ungureanu

Traian Ungureanu

Foto: Parlamentul European

In urma atentatelor de la Paris, in care au murit 17 victime si 3 teroristi islamisti, ministrul francez de interne, socialistul Bernard Cazeneuve a spus ca UE trebuie sa adopte Passenger Name Record, un sistem european de colectare a datelor furnizate de companiile aeriene, dar propunerea legislativa este blocata in Parlamentul European.

Sistemul PNR a fost impins insistent de Comisia Europeana in Parlament, in mai multe randuri, ultima data in anul 2011, dar s-a lovit chiar de opozitia socialistilor europeni, ajutati de verzi si liberali.

"Este o poveste veche, are legatura cu schimbul de masuri si contra-masuri care a succedat fiecarui atentat important in Europa si SUA. A venit in 2011 si a fost trantit in Parlament in 2013, dupa ce a stat doi ani pe loc. Pana la urma, 'the usual suspect' - adica o coalitie de vot intre socialisti, liberali si verzi - a blocat raportul. E aceeasi poveste de fiecare data astea trei grupuri se opun din principiu, fara sa mai judece, fara sa mai tina cont de moment, se opun, in numele libertatii individuale, oricarei masuri de suplimentare a legislatiei antiteroriste", a comentat Traian Ungureanu (PPE/PNL).

Potrivit acestuia, Comisia Europeana a inceput sa ceara din nou adoptarea PNR.

"Acum sunt insistente si de la Comisie, si de la Consiliu - ultima ora a putut fi auzit Tusk (presedintele Consiliului European, Donald Tusk - n.r.) cerand lucrul acesta - ca PNR sa fie reintrodus , relansat si aprobat de Parlament", a mai aratat europarlamentarul membru al Comisiei LIBE.

In opinia lui Ungureanu "nu e niciun fel de problema" in privinta drepturilor si libertatilor, daca se adopta PNR. "E pur si simplu un acord care permite transferul de date de la autoritatea aeronautica la guvernele nationale", a explicat el.

Potrivit Comisiei Europene, "datele PNR sunt informatii neverificate furnizate de pasageri, colectate si pastrate in sistemele transportatorilor aerieni de rezervare si control al plecarilor, in scopuri comerciale proprii".

Informatiile colectate central in UE ar urma sa contina, de exemplu, datele de calatorie si itinerariul unei persoane care calatoreste cu avionul, informatii cu privire la bilet, date de contact, agentia de turism la care a fost rezervat zborul, mijloacele de plata utilizate, numarul locului si informatii referitoare la bagaje.

In expunerea de motive la initiativa din 2011, Comisia Europeana sustinea ca PNR sistemul propus presupune "colectarea, utilizarea si pastrarea mai sistematica a datelor PNR referitoare la zborurile internationale", insa totul "sub rezerva unor garantii stricte de protectie a datelor".

CE arata ca PNR ar "consolida prevenirea, depistarea, cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de terorism si a infractiunilor grave si sunt necesare pentru a raspunde acestor amenintari la adresa securitatii si a reduce pagubele pe care le cauzeaza".

documente

PNR 2011

(18 Ian 2015) PDF, 313KB

Datele PNR ar urma astfel sa fie puse la dispozitia diferitelor politii nationale sau altor institutii de aplicare a legii din UE, reactiv, proactiv sau in timp real.

"Si acum se poate face transferul de date, dar se lucreaza pe 28 de caprarii separate. Problema e sa nu ai 28 de operatiuni separate, ci una singura pe toata Europa, e vorba de unificare. E vorba de crearea unei baze de date, pe un circuit sigur, garantat cu care sa ai o imagine asupra intrarilor si iesirilor din Uniune si in interiorul Uniunii", a mai comentat Traian Ungureanu.

Intr-adevar, zilele trecute, europarlamentarul german Jan Philip Albrecht (Verzi) a comparat PNR cu celebrul personaj Orwellian Big Brother, care conducea si controla viata populatiei, in romanul distopic "1984".

"Ministrii UE de interne cer masuri Big Brother care implica pastrarea datelor fara justificare. Aceasta abordare este o distragere a atentiei de la masurile concrete necesare pentru a face fata amenintarilor teroriste si ofera un sentiment fals de siguranta pentru cetateni, in detrimentul libertatilor civile", a spus europarlamntarul german al Verzilor, citat de The Register.

Alte eventuale initiative ale Comisiei, dupa atacurile de la Paris, ar putea sa vizeze mecanisme legale de suspendare partiala a tratatului Schengen si reintroducerea unor controale la frontierele interne.

"Se asteapta ca de la Comisie sa vina si alte propuneri. E foarte probabil ca urmatoarea tinta sa fie regimul de aplicare a prevederilor Schengen. Sa se instituie anumite controale la frontierele interne. Si acum se poate face asta, pe baza prevederilor in vigoare, in asa-numitele situatii exceptionale, pe perioade limitate de timp. Dar ei (liderii vest-europeni - n.r.) vor un sistem mult mai stabil", a mai spus Ungureanu.

Europarlamentarul Comisiei de libertati civile a avertizat, insa, ca liderii vest-europeni ar vrea si alte mecanisme, prin care sa poata controla mai usor deplasarea cetatenilor de origine araba.

"Ce nu pot ei spune cu adevarat este ca vor sa aiba dreptul , fara sa fie tarati la Curtea de Justitie a UE, sa controleze practic arabi. Sa contracareze legaturile celuleor teroriste din marile centre urbane europene cu exetriorl si apoi, traficul care a luat-o razna, de turmis terorist intre UE si Siria. Tipii care se duc acolo isi fac de cap si se intorc", a mai spus Traian Ungureanu.

Ministrii de Externe din statele UE se reunesc luni in Consiliul Uniunii Europene, avand pe agenda, printre altele, situatia privindterorismul, Rusia si Libia.