Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si cei ai Inspectoratului Judetean de Politiei Iasi au demarat o ancheta dupa ce in cursul diminetii de joi o fata in varsta de 12 ani, de la scoala din localitatea Ciortesti, a fost strangulata cu fularul in timp ce se afla la scoala, relateaza Agerpres.

Incidentul a avut loc la scurt timp dupa terminarea manifestarilor organizate de conducerea scolii cu prilejul aniversarii a 165 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.

"In una din pauzele dintre orele de curs, cea de la ora 12.00, unul dintre colegii fetei de clasa a VI-a se juca cu un fular invartindu-l in jurul mainii, dupa care l-a infasurat in jurul gatului fetei si a tras de capetele fularului. Elevei i s-a facut rau, unul dintre profesori, cel de biologie a intins-o pe catedra si a incercat sa ii acorde primul ajutor. Intre timp am sunat la dispensarul medical din sat, dar ni s-a spus sa sunam la serviciul de urgenta 112 si sa anuntam politia si Salvarea", a declarat pentru Agerpres Constantin Popa, directorul scolii unde a avut loc incidentul.

Fata, care sufera de astm, a suferit un atac de panica si a ramas fara oxigen. Echipajul ambulantei solicitate sa intervina in ajutorul fetei a ajuns la scoala din Ciortesti dupa mai bine de 30 de minute de la solicitare, din cauza drumurilor proaste. In cele din urma eleva a fost dusa la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, ea fiind in afara oricarui pericol.

Mama fetei spune ca aceasta mai avut probleme de respiratie, din cauza unor crize de astm.

"In stare de soc se afla si baiatul. Ii pare rau pentru ceea ce a facut. Plange intruna. Nu are rezultate foarte bune la invatatura, dar este un copil cuminte si foarte disciplinat. Si pe noi ne-a uimit gestul sau. Ne-a fost teama pentru ca pe drum spre casa ar putea avea o tentativa de suicid si i-am chemat parintii la scoala", a mai spus Constantin Popa.

In functie de rezultatele anchetei demarate de ISJ, baiatul risca sa i se micsoreze nota la purtare sau sa fie suspendat timp cateva zile de la scoala.

Anca Vajiac, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, a declarat ca o echipa de politisti s-a deplasat la fata locului pentru a afla cum s-a produs acest incident, urmand ca in functie de rezultate sa se adopte masurile care se impun. Potrivit legislatiei actuale, copiii cu varste pana la 14 ani nu pot raspunde penal pentru faptele lor, ei fiind declarati ca neavand discernamant.

Ministrul Educatiei: Incidentul este grav

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a calificat joi drept "un incident grav" faptul ca o fata de 12 ani din judetul Iasi a fost strangulata cu fularul in timp ce se afla la scoala, transmite Agerpres.

"Evident ca este un caz foarte grav, chiar daca acest incident s-a petrecut din joaca, pe fondul, din pacate, in care eleva respectiva suferea de astm si avea deja o sensibilitate deosebita. Din fericire, insa, inteleg ca se afla in afara oricarui pericol. Dar asta nu inseamna ca nu il consideram un incident grav", a afirmat Campeanu intr-o conferinta de presa la Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Ministrul a adaugat ca la nivelul inspectoratelor scolare trebuie sa existe un sistem de apreciere unitar legat de gravitatea unui asemenea incident.

"Violenta in scoli ne preocupa in mod deosebit. Abordam cu seriozitate orice incident, insa pentru a fi eficienti trebuie sa decelam incidentele in functie de gravitatea lor. Sa avem un sistem de apreciere unitar la nivelul tuturor inspectoratelor, care ne va ajuta in luarea deciziei. Din fericire este pregatit un set de instrumente care asigura tocmai acest cadru unitar de apreciere si putem sa alocam resursele in functie de clasa de gravitate a incidentului respectiv", a explicat Cimpeanu.