Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, in prima sa vizita oficiala la Bruxelles, ca aderarea Romaniei la Zona Euro reprezinta un "deziderat" al tarii, intr-o conferinta comuna de presa cu seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Klaus Iohannis si Jean-Claude JunckerFoto: Captura video

"Fara sa intram in prea multe detalii la o prima discutie, am cazut de acord ca acesta este un lucru foarte bun, de dorit si, impreuna, vom lucra pe aceasta speta", a spus seful statului.

Klaus Iohannis a mai aratat ca a obtinut promisiunea lui Jean-Claude Juncker si a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru integrarea Romaniei in spatiul Schengen.

  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT declaratiile celor doi oficiali

Declaratii Jean-Claude Juncker (sursa - Administratia Prezidentiala):

  • Doamnelor si domnilor, cu mare placere l-am intampinat pe Presedintele roman, pe care il cunosc de multi ani. El, ca primar al Sibiului, a avut relatii stranse cu tara mea, cu Luxemburgul, pentru ca acolo nu au fost doar sasi, au fost oameni veniti din Luxemburg.
  • Si am fost foarte fericit sa il revad, ne-am intalnit duminica, in circumstante care nu ne-au permis sa evocam problemele pe care le-am evocat astazi. Am toata increderea in persoana noului Presedinte al Romaniei ca Romania se va apropia si mai mult de Europa. Romania e un membru important al Uniunii Europene, Europa nu ar fi completa fara Romania.
  • In 2005, cand eram Presedintele Consiliului European, am semnat la Luxemburg Tratatul de aderare a Romaniei si ma simt foarte apropiat de aceasta tara si am fost foarte bucuros sa pot aborda cu Klaus Iohannis un numar de subiecte precum Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar mai bine il las pe domnul Presedinte sa va spuna despre ce am vorbit. Klaus.

Declaratii Klaus Iohannis

  • In primul rand, vreau sa subliniez ca mi-a facut foarte mare placere sa il intalnesc pe domnul Presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu care ne cunoastem de ceva vreme. De asemenea, mi-a facut placere ca doamna comisar Cretu a participat la o parte din discutia noastra.
  • Sunt foarte bucuros sa va spun ca am gasit nu doar intelegere, ci punct de vedere aproape identic cu al meu la domnul Presedinte Juncker in mai multe teme importante pentru Romania, pentru noi. Am subliniat dorinta mea si a noastra, a romanilor, de a finaliza procesul de integrare totala in Uniunea Europeana, de a deveni membru, nu cu toate drepturile, fiindca si acum avem toate drepturile, ci un membru acceptat si respectat ca si membru in nucleul Uniunii Europene.
  • Un lucru pe care l-am mentionat si mai devreme astazi este unul din cele mai importante obiective din mandatul meu: europenizarea completa a Romaniei. Am discutat si am gasit ca avem acelasi punct de vedere asupra tematicii Schengen. Domnul Presedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania in chestiunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen.
  • Am discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare si Verificare. Peste cateva zile doar, vom avea un nou raport pe aceasta speta. Am cazut de acord ca acest lucru ne incurajeaza sa spunem ca, in urmatorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza aceasta procedura cu succes, fiindca Romania a facut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului, in implementarea reformelor structurale, in consolidarea statului de drept si consolidarea independentei justitiei. Am avut puncte de vedere, practic, identice in aceasta chestiune.
  • In fine, o tema importanta pentru noi daca vrem sa fim membri in nucleul Uniunii, este, desigur, aderarea la zona euro, un deziderat al Romaniei si al romanilor. Fara sa intram in prea multe detalii la o prima discutie, am cazut de acord ca acesta este un lucru foarte bun, de dorit si, impreuna, vom lucra pe aceasta speta.
  • Am avut ocazia sa discutam despre fondurile europene si am solicitat sprijinul domnului Presedinte, sprijin care a fost promis pentru a ajuta Romania sa creasca gradul de absorbtie, sa implementeze proiectele pe care le propune Romania. Sunt optimist si in aceasta privinta. Am discutat de asemenea despre cel mai recent pact incheiat in Romania, in privinta cheltuielilor pentru aparare. L-am informat pe domnul Presedinte ca exista aceasta intelegere si a fost apreciat acest lucru.
  • In final, vreau sa mentionez, fiindca mi s-a parut important, si intalnirea pe care am avut-o inainte cu Presedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, o intalnire de asemenea foarte buna, amicala. In esenta, am discutat aceleasi probleme si sunt foarte bucuros sa va spun ca am primit acelasi tip de raspuns si acelasi tip de deschidere. Aceste doua intalniri ma fac sa cred ca pentru Romania vom avea progrese semnificative in dosarele care ne intereseaza foarte mult. Va multumesc.

Declaratii Corina Cretu:

  • Mi-a facut mare placere sa-l salut pe dl Iohannis in prima sa vizita la Bruxelles
  • Am aratat ca  noi in CE intelegem importanta politicii regionale pentru Romania
  • Am creat un grup de lucru pentru a ajuta statele membre cu o rata de absorbtie scazuta
  • Suntem foarte interesati sa avem un stat foarte bun, cu proiecte bune, viabile, pentru noua perioada de programare
  • Intentionam sa facem o vizita comuna in Romania si Moldova, cu comisarul Hahn

Intrebari:

Cum comentati cererea de reintroducere a controalelor la frontiere?

Juncker: Nu reprezinta decat aplicarea acordului Schengen, in anumite circumstante statul respectiv poate alege sa aplice aceste proceduri

Iohannis: Am constatat cu bucurie ca azi cei doi presedinti au impartasit punctul meu de vedere ca Romania poate si trebuie sa devina membra Schengen

In continuare voi avea discutii pe aceasta tema, primele in februarie, cu ocazia unei vizite combinate in Germania si Franta

Voi continua discutiile pana cand rezolvam problema, sper

Despre proiectul South Stream

(Iohannis schimba cateva cuvinte in germana cu un reporter)

Tema South Stream nu a fost abordata nici cu presedintele Tusk, nici cu presedintele Juncker

Independenta energetica a Romaniei e una din preocuparile mele si Romania va cauta alte oportunitati pentru a merge mai departe pe calea de independenta energetica si de interconectare la sistemele europene

Merci beaucoup