Marea Britanie si Romania sunt de acord cu un raspuns robust fata de agresiunea Rusiei in Ucraina si vor coopera pentru mentinerea sanctiunilor Uniunii Europene fata de Moscova pana cand aceasta isi va inceta sa mai incerce sa modifice harta Europei prin forta militara, a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, dupa o intalnire avuta, miercuri, la Bucuresti, cu omologul sau roman, Bogdan Aurescu. Cei doi au abordat si cooperarea bilaterala impotriva terorismului, mai ales dupa recentele atacuri teroriste de la Paris.

Philip Hammond si Bogdan AurescuFoto: MAE

"Construind relatiile strategice pe care le avem, am fost de acord cu nevoia unui raspuns robust al UE fata de agresiunea Rusiei in Ucraina, continuand sa cerem Rusiei sa isi respecte angajamentele de la Minsk. Vom lucra impreuna in UE pentru a ne asigura ca UE ramane unita si robusta pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand se conformeaza obligatiilor sale internationale si inceteaza sa mai incerce sa schimbe harta Europei cu forta militara", a spus Hammond, intr-o declaratie sustinuta alaturi de Aurescu, la sediul MAE roman.

La randul sau, Aurescu a aratat ca Romania si Regatul Unit au "exact aceeasi pozitie legat de regimul de sanctiuni adoptat de Uniunea Europeana in ceea ce priveste Rusia". "Trebuie sa vedem progrese durabile in ceea ce priveste solutionarea conflictului pentru a putea discuta o eventuala ajustare a regimului de sanctiuni in ceea ce priveste sitiatia din Ucraina", a mai spus ministrul roman de Externe.

De asemenea, Marea Britanie va coopera cu Romania pentru a se asigura de respectarea tuturor angajamentelor NATO privind reasigurarea aliatilor din est, inclusiv Romania.

"Vom continua sa lucram impreuna pentru a ne asigura ca NATO isi va respecta toate angajamentele ambitioase luate de toti membrii sai la Summitul din Tara Galilor, inclusiv masura de a implementa forta de reactie rapida pentru a ne asigura ca NATO va putea sa raspunda unei crize in Est", a spus oficialul de la Londra.

In plus, ministrul roman Bogdan Aurescu a insistat pentru sporirea prezentei militare a NATO in Romania.

"Am invitat partea britanica sa continuam cooperarea politico-militara execlenta pe care o avem, inclusiv pentru implementarea deciizilor Summit-ului din Marea Britanie, mai ales a masurilor de adaptare care au fost decise in planul de actiune al aliantei pentru cresterea capacitatii operationale, adica Readiness Action Plan, urmand ca rezultate concrete, inclusiv in ceea ce priveste prezenta NATO pe teritorul tarii noastre, sa le vedem dupa reuniunea ministrilor apararii din februarie 2015", a spus oficialul roman.

Nu au lispit nici discutiile despre cooperarea bilaterala si in cadrul UE, in domeniul antitero, precum si despre evolutiile legate de situatia din Afganistan si Siria precum si de organizatia terorista Stat Islamic.

"Am condamnat cu tarie terorismul, dupa atacurile din Franta si suntem hotarati sa lucram impreuna bilateral si in interiorul UE pentru a fi mai eficienti pentru combaterea acestor amenintari", a mentionat Bogdan Aurescu.