VIDEO SRI si STS vor pazi sistemul medical informatizat. Dar cine este Stapanul Inelelor sistemului medical romanesc, super-userul cu acces nelimitat in SIUI? 

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 14 ianuarie 2015, 13:22 Actualitate | Esenţial


Mihai Bejat
Foto: Hotnews
La mai bine de un deceniu de la inceperea proiectului de informatizare a sistemului medical romanesc, cercul se inchide in acest an. Practic, toate informatiile medicale ale poporului roman vor fi depozitate electronic. Informatiile din reteta electronica si dosarul medical electronic se varsa deja in SIUI, sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

O uriasa cantitate de date administrata de oameni cu diferite nivele de acces si pazita de SRI si STS. Peste toti: super-userul sistemului. HotNews a discutat cu omul care detine cheile acestui tezaur informatic.

Pe langa informatiile individuale ale fiecarui pacient existente in SIUI, centralizarea datelor din sistem va oferi informatii despre tiparele de consum ale medicamentelor, obiceiurile comportamentale ale romanilor cand merg la medic sau identificarea mai rapida a fraudelor cu retete false sau alte escrocherii.

Exista insa un om care are cheia SIUI-ului, care are acces nelimitat la toate aceste informatii medicale? Pentru inceput raspunde Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Vasile Ciurchea: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are cheia sistemului. Exista o singura baza de date care este a Casei Nationale. Medicii fac raportarea lunar in primele cinci zile ale lunii. Ei au o lista de asigurati si atunci cand fac raportari de servicii medicale, SIUI le valideaza sau nu serviciul.  

V.M.: Cine supravegheaza si monitorizeaza datele din acest sistem imens?
Vasile Ciurchea: Sistemul, serverele si ori de cate ori cineva din sistem umbla in el si cauta date, se vede si stim cine este.

V.M.: Dar cine anume concret are cel mai mare nivel de acces in SIUI?
Vasile Ciurchea: Exista un director al Directiei Sisteme Informatice din Casa Nationala de Sanatate care are acces si doar el da accesul celor de la control sau de la audit care au nevoie de date din SIUI.

V.M.: Cum il cheama?
Vasile Ciurchea: Mihai Bejat.

V.M.: El devine asadar unul din cei mai puternici oameni din sistemul medical romanesc.
Vasile Ciurchea: Este un om extrem de serios si dedicat meseriei. Viseaza doar IT, nu stie sa interpreteze informatie medicala.

V.M.: Toate aceste date existente in sistem vor fi transparente? Vor putea fi cerute pe baza legii 544? De pilda voi putea solicita numarul retetelor prescrise in judetul Dolj pentru cutare medicament compensat?
Vasile Ciurchea: ...... Cate retete s-au scris in judet se pot cere, dar nu stiu daca si pentru fiecare medicament in parte. Nu cred. Este o informatie pe care daca am da-o vom ajuta concurenta acelui medicament. S-au scris o mie de retete, dar ei stiu sigur ca au vandut 200, deci e clar ca 800 a vandut concurenta.

V.M.: Unde vor fi stocate datele din dosarele electronice de sanatate? Pe ce server?
Vasile Ciurchea: Pe serverul Casei.

V.M.: Securitatea acestui server e asigurata de cine?
Vasile Ciurchea: De organele abilitate.

V.M.: Mai concret?
Vasile Ciurchea: STS. SRI. Oricine incearca sa patrunda in sistem se vede si stim sigur cine este. Reteaua de transmitere a datelor e securizata. Ca sa te loghezi la dosarul unui pacient trebuie sa ai datele. Daca nu am datele dumneavoastra, nu ma pot loga la dosarul dumneavoastra.

V.M.: STS si SRI vor putea avea acces in sistem oricand fara nicio aprobare prealabila a Casei?
Vasile Ciurchea: SRI si STS nu cred ca au nevoie de o aprobare prealabila a Casei. Dar un angajat al SRI-ului sau al STS-ului nu poate intra in dosarul dumneavoastra. Ei au grija ca aceste date sa nu poata fi accesate de oricine, astfel ca un utilizator mai priceput de calculator sa nu poata ajunge in el. Ei sunt paznicii, pastratorii datelor din sistem.

V.M.: Iar domnul Mihai Bejat este cel care are acces la tot?
Vasile Ciurchea: Da, el are acces. Dar are nevoie de niste date ca sa se duca tintit in dosarul dumneavoastra. Mai mult, nu este medic. Pentru el datele scrise in dosar nu inseamna nimic.

V.M.: Nu vi se pare ciudat ca un sistem construit sa starpeasca frauda din sistemul medical a fost in buna parte dezvoltat de o companie al carei director este anchetat pentru frauda?
Vasile Ciurchea: Mi-e greu sa spun daca e ciudat sau nu. Ele sunt companiile care au castigat licitatiile si, odata castigata licitatia trebuia sa mergi mai departe. Nu as face un comentariu pentru ca nu ma pricep la acest aspect. Dar cand cineva castiga licitatia si nu semnezi contractul cu el, e deja o problema penala a ta.

Compania HP, cu subcontractant Siveco, s-a ocupat de SIUI si contractul este in derulare in faza de operare pana in 2021. Prescriptia electronica a fost integrata tot de HP, cu dezvoltator de soft tot Siveco. Pentru dosarul electronic de sanatate integratorul a fost UTI. Super-userul sistemului, Mihai Bejat, raspunde intrebarilor legate de securitatea SIUI.


V.M.: Unde sunt stocate fizic toate aceste date?
Mihai Bejat: Datele stau pe o ferma de servere, intr-o singura locatie STS. Exista un data-center nou construit de STS si pus la dispozitia mai multor institutii publice. Locul e in Bucuresti, la Ciurel, langa Semanatoarea. Singurul transportator de date pentru noi tot STS-ul este si totul merge pe reteaua privata a STS-ului. Dumneavoastra veniti via Internet si cand mergeti din http in https, asta inseamna secure, va routeaza catre reteaua STS. Acolo nivelul de securitate este asigurat de STS si e cam greu sa treaca cineva de el.

V.M.: Cine sunt oamenii care au cel mai mare nivel de acces in SIUI? Am inteles ca unul dintre ei sunteti dumneavoastra.
Mihai Bejat: Depinde de nivel. La nivel de end-user, SIUI, reteta electronica, dosar electronic si cardul de sanatate, sunt doua categorii de utilizatori finali. Categoria interna, adica functionarii anagajati ai sistemului in casele de sanatate. Si furnizorii de servicii medicale si farmaceutice care au contract cu acest sistem. Dar daca discutam de nivelul de acces direct asupra datelor, atunci da, singurul loc de unde se poate accesa este biroul unde imi desfasor eu activitatea. Acesta este declarat ca incapere de securitate cu nivelele de securitate impuse de structurile de securitate ale statului. Din biroul presedintelui CNAS nu poti avea acest acces direct.

V.M.: Dar din birourile STS-ului poate fi accesat?
Mihai Bejat: Nu, nu exista asa ceva. Prin contract si verificabil, STS-ul are dreptul de a asigura doar curentul, climatizarea si monitorizarea video de acces in centrul de date. In rest nu au acces la nimic.

V.M.: Si SRI-ul?
Mihai Bejat: SRI-ul, prin proiectul CyberInt, ne asigura componenta aceasta ca daca exista o vulnerabilitate din exterior pe alte mijloace decat platforma informatica, via internet, de exemplu pe pagina web a Casei, sau pe serverul de mail al Casei, atunci ne avertizeaza. Ei nu vad datele.

V.M.: Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, tocmai a spus ca SRI-ul si STS-ul sunt paznicii sistemului...
Mihai Bejat: Da, da. SRI-ul se uita via internet, iar STS-ul ne asigura transportul de date pe retele criptate. De la noi de aici, din sediul central al CNAS, pana la Ciurel exista o “sarma”, o fibra optica pentru a asigura transportul de date pentru end-user intre CNAS si servere. Iar de la Ciurel catre casele judetene de sanatate informatiile ajung prin retelele private ale STS-ului pana la oficiile judetene ale STS-ului. De la acele oficii judetene STS pana la Casa Judeteana exista o legatura stransa, privata, pe care nu o poate vedea nimeni.

V.M.: Si pe dumneavoastra cine va verifica?
Mihai Bejat: Oricand suntem supusi controlului organelor statului, Curtea de Conturi, Autoritatea privind datele cu caracter personal, SRI.

V.M.: Deci dumneavoastra sunteti stapanul inelelor.
Mihai Bejat: Nu-mi place sa raspund la astfel de glume. Dar da, de acord. Prin creditul care mi-a fost acordat de catre structurile de securitate ale statului am dreptul sa gestionez aceste platforme informatice la nivel hardware si componenta date tocmai pentru a asigura garantia ca cel care presteaza serviciul versus cel care primeste serviciul sunt identificati prin date pasaportale si decontul se face conform regulilor stabilite prin lege.

V.M.: In afara de dumneavoastra cine mai are acces ridicat la SIUI?
Mihai Bejat: Pe nivelul de interfata exista trei niveluri de acces. End-userul pe zona de business, adica zona de contractare spitale, zona de contractare medici de familie sunt functionarii din CNAS sau casele judetene. In spatele acestora sunt cei din serviciul IT din CNAS sau casele judetene care dau roluri de administratori primilor. Apoi serviciul IT al Casei Nationale care poate da roluri tuturor celor mai devreme amintiti. Si un super-user care poate ingradi drepturile tuturor celor pomeniti.

V.M.: Ati avut nevoie de certificat ORNISS?
Mihai Bejat: Da, fara discutie. Mi-a fost acordata certificare ORNISS.

V.M.: Ce facultate ati absolvit?
Mihai Bejat: Nu e niciun secret: matematica. Dar nu inteleg legatura cu SIUI-ul.

V.M.: Pur si simplu vrem sa stim cine sunteti.
Mihai Bejat: Sunt un tip suspicios si probabil ca asta e unul din motivele pentru care, dupa verificarile de rigoare, mi se acorda credit. Cinstit: nu am incredere in nimeni, nu stiu ce se intampla in stanga, in dreapta. Si vizavi de platforma informatica nu sunt relevante lucrurile acestea.

V.M.: Cand ati inceput sa lucrati la aceasta platforma?
Mihai Bejat: Sunt vechi in sistem. Singurul meu obiectiv a fost sa dezvoltam regulile matematice pe reguli de business. Eu vin de la Casa Judeteana de Sanatate din Prahova. Pasionat de mult timp de IT m-am angajat acolo, am colaborat permanent cu directia IT a Casei Nationale pana ce s-a luat decizia sa ma mut de la Prahova aici. Am facut parte de-a lungul timpului din echipele de constructie a sistemului. In 2001-2003 nu eram inca implicat in proiectul SIUI, dar din 2006 pana astazi, cu o sincopa cand am fost la Casa de Asigurari de Sanatate a armatei (OPSNAJ), tot timpul am fost prezent aici pe diverse functii. Nu intotdeauna am detinut o functie de conducere, nici nu tin neaparat la o functie de conducere. Ma consider o dactilografa avansata in domeniul IT.

Mihai Bejat demonstreaza cum se activeaza un card electronic de sanatate: "30 de secunde, atat dureaza" (datele introduse sunt pentru un card-test, fara date reale).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25984 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  RBAC (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 14:04)

  VladBerliba [anonim]

  Accesul la sistem trebuie sa fie configurat pe baza de roluri.

  La un asemenea nivel de sensibilitate trebuie sa existe o segregare a activitatilor de administrare in asa fel ca o singura persoana sa detina sau sa dea accesul in sistem pentru diverse nivele. Trebuie sa fie cel putin doua astfel de persoane si in functie de nivele sa fie facute segregari si pentru diverse alte functii.

  Nu e bine daca exista o singura persoana cu drepturi depline!
  • -4 (6 voturi)    
   Re RBAC (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:32)

   BACUL [anonim] i-a raspuns lui VladBerliba

   nivela, nivele
   nivel , niveluri

   Lucrezi la stat, d'aia tre sa fie doi :-)
   • +4 (4 voturi)    
    Corenta (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 16:21)

    CatalinBanu [anonim] i-a raspuns lui BACUL

    Faptul ca a gresit pluralul nu inseamna ca nu are dreptate pe fond. Iar faptul ca tu ai stiut plurarul la "nivel" nu inseamna ca nu esti un idiot.

    Din punct de vedere al teorei sistemelor de securitate problema expusa de VladBerliba este perfect pertinenta. Cum sa fie doar un singur user cu drepturi depline? Cine l-ar verificat pe acela? Plus ca sunt operatii care necesita executie + aprobare.
    • +2 (2 voturi)    
     Si daca doamne fereste .... (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 16:49)

     Stelu [anonim] i-a raspuns lui CatalinBanu

     Si ce facem daca pe Mihai Bejat il calca masina (Doamne fereste!) ?

     Doua lucruri vreau sa mentionez: nu era cazu' sa se mentioneze unde este data center-ul.

     Doi: au si un backup center sau sa inteleg ca 'farm'-ul acesta include si backup center-ul de care nu am auzit nimic.
     • +3 (3 voturi)    
      ba chiar mai rau.. (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 17:00)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Stelu

      ce ne facem daca domnul Mihai Bejat, mare expert IT, isi rupe degetul aratator? In lunga sa cariera tot nu a trecut de nivelul "doua degete, ochii pe taste".. sa vezi atunci durere la introdus parola!.. :)
      exista o baza de date Oracle in spatele aplicatiei (Siveco e partener Oracle) si o echipa de DBA cu acces direct la date. Siveco a fost probabil doar paravanul pentru spagi.. daca au implementat HP si Oracle inseamna ca exista contracte de mentenanta pe bani grei si cativa "corporatisti" de care nu stie multa lume (cu certificat orniss) care au acces la root/sys... si un VPN pana la Ciurel..
      • +1 (1 vot)    
       contracte???? (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 23:20)

       littleangel [anonim] i-a raspuns lui pehash

       Dragul meu, daca ar fi existat acele contracte grase, crezi ca ar mai fi fost incidentul de acum citva ani cind pentru mai mult de o saptamina SIUI a fost pe butuci???
       Da, exista un contract cu SIVECO ca furnizor de aplicatie si unul cu HP... dar ce folos.... Domnul din articol nu a fost suficient de inteligent sa sugereze incheierea de contracte cu toti productorii.... iar dupa incident NIMENI din CNAS nu a fost tras la raspundere pentru ceva care ar fi putut fi consderat atentat la siguranta nationala....!!!!!
   • +3 (3 voturi)    
    abacul.. (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 16:49)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui BACUL

    spune drept, tu ai terminat scoala cu 10 si dup-aia ti-ai plastifiat diploma ca sa o poti sterge des de praf, nu? mai deschide o carte, mai citeste un ziar.. suntem in 2015! conform dictionarului ortografic (DOOM), niveluri si nivele sunt ambele forme acceptate ale singularului nivel. teoretic vorbind, si dinozaurii de la Academia Romana care stabilesc aceste reguli, tot "la stat" lucreaza!.. deci?..
 • +3 (5 voturi)    
  super-jaf (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 14:21)

  Ovidiu [anonim]

  Sa intelegem ca in cei 500 Mil EUR cheltuiti n-a fost cuprinsa si securizarea sistemului? Alti bani se duc pe securizarea de catre STS/SRI?
  Jenibil.. Oricum: suntem bogaaaati!
 • 0 (4 voturi)    
  cardul si birocratia intaresc economia (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 14:35)

  LiviusAcris [anonim]

  si uite cum cardul asta inutil genereaza noi locuri de munca in administratie SRI si STS
  Aferim !
 • -1 (3 voturi)    
  Penibil.... (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 14:47)

  DESTEPTUL .... [anonim]

  Omul tocmai introduce datele de logare in sistem in fata camerei ...excelent .. "aloo chinezii"... acum sa ne uitam frame cu frame la ce a tastat .... !!!
  • -1 (3 voturi)    
   Probabil (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:10)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui DESTEPTUL ....

   Ca nu a tastat credentialele lui ci ale unui user de test care se ocupa cu astfel de activari. Dar da, ai dreptate, un om cu experienta lui trebuia sa roage pe toata lumea sa treaca cu camerele pe partea cealalta a laptopului cand face o astfel de demonstratie.
  • +5 (5 voturi)    
   comentariu (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:14)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui DESTEPTUL ....

   Desteptule (cu referire la userul tau) vezi stick-ul ala din portul usb (dreapta) al laptop-ului la care omul face referire ca "certificat" ??? Ala reprezinta de fapt cheia de acces in sistem!!! Nu este nici o filosofie aceste chei se folosesc peste tot in lume pentru acces in retele private. Asa ca degeaba stii tu user-ul si parola. Fara acel "certificat" cu user-ul si parola poate sotia sa iti faca cel mult o tocanita din ele... Daca nu aveti minime cunostiinte in domeniul IT eu zic ca faceti cancan atunci cand comentati. Eu de exemplu nu ma bag la culinare ca nu stiu sa gatesc...
   • 0 (0 voturi)    
    penibil si jenant (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 17:10)

    dada [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Indiferent ca sunt de dest sau nu , ca are certificat sau nu , token ..etc...(toate specificatiile de interconectare la sistem sunt publice - vezi pe site ul SIUI...) NU asa se face un demo fie el nepregatit ... nu cu parola pe video .... sper ca e un user de test ...
   • 0 (0 voturi)    
    Certificat (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:44)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Poate sa aiba mama certificatului, smartcardului si tokenului, nu faci astfel de demonstratii in fata camerei si tastezi parola.

    Dar pentru angajatii la stat e acceptabil. Au certificat si, mai ales, nu se joaca cu jucariile lor, se joaca cu ale altora.

    O chestie de-asta in orice companie privata il ingropa pe individ dar asa vad ca si-a gasit chiar si aparatori.
 • +2 (2 voturi)    
  rromania (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 14:56)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Are o problema in selectarea personalului bugetar dar si a firmelor pe criterii de moralitate, integritate..practic cu atatia hoti care fac legi in Parlament nu poti avea mari asteptari de la astia mai mici..deci curatenia trebuie terminata in parlament..mai grav ca un borfas conduce guvernul
 • -1 (3 voturi)    
  Sheful almanahelor in direct (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:08)

  Dorel [anonim]

  Frumooos.. Parole tastate in direct:))
  Omuletul acesta este cel care a fost dat afara dupa ce a modificat parametrii sistemului pentru a permite plati nelegale si ulterior readus in functie pe criterii politice?
 • +2 (4 voturi)    
  Dactilagrafa IT (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:08)

  Smaili [anonim]

  Domnule Bejat, se cunoaste dupa modul cum tastati si in care folositi touchpad-ul ca experienta dumneavoastra in IT este doar pe hartie.
 • +2 (2 voturi)    
  Totul este ca baza de date sa nu fie sparlita (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:22)

  RRP [utilizator]

  Corect?
 • +2 (4 voturi)    
  Capu' la sisteme (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:30)

  Pelvis [anonim]

  Eu nu inteleg de ce in Romania cu atatea mii de experti si cercetatori informatici nu exista un singur destept care sa explice principiile securitatii informatice si anume segregarea rolurilor in administrarea sistemelor informatice.
  Domnilor experti:
  1.super-user-ul se genereaza si se baga in plic sigilat. Accesul la plic se controleaza cu un registru sigilat si el.
  2. fiecare angajat are contul unic, nominal pe care il primeste si de ale carui activitati raspunde
  3. aplicatia trebuie sa auditeze orice activitate astfel incat la fiecare moment sa se poata sti cine este a facut ce
  4. Siveco are propriul super user si super admin in baza de date, in orice produs face pentru ca altfel nu stie sa administreze si opereze modificari/corectii. Angajatii isi impart aceste conturi in functie de nevoi si urgente.
  5. Restul e poveste de adormit copiii .
 • +3 (3 voturi)    
  nu se poate fara un inlocuitor (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:30)

  scg [anonim]

  " Cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit: Napoleon
  Dar daca Dl Bejat se imbolnaveste, nu ca i-as dori, sau are probleme de familie? Cui ii revine responsbilitatea?
  Orice system de securitate se bazeaza pe dualitatea oricarei functii,, de control, de implementare......
  Care este Deputy-ul?
 • 0 (0 voturi)    
  Parerea mea de expert! (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 15:48)

  IT expert [anonim]

  Datorita scandalului cu licente MS, clar nu va fi 'administrator', iar in acest caz nu mai ramane decat 'root'.
 • +2 (2 voturi)    
  sistemul acesta nu poate trece nici un audit (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 17:29)

  George Ciprian [anonim]

  Asa cum este descris acest sistem, avand un super user care are privilegii depline, incalca toate principiile de securitatea informatiilor: least privilege, need-to-know, role separation si role segregation. Asadar, sistemul acesta nu poate trece nici un audit serios de securitate.
 • +1 (1 vot)    
  datele MELE (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 19:16)

  VladBerliba [anonim]

  Datele MELE vreau sa fie accesate de catre MINE. Nu autorizez accesul la datele personale decat institutiilor medicale si doar atunci cand consider ca acest lucru este necesar, in masura in care sunt constient. Pentru cazurile medicale in care as putea fi inconstient o sa ma gandesc cum procedez. Cred ca acces pe baza de anprenta de la maini si picioare dar pe un dispozitiv care sa fie in posesia mea. Nu autorizez accesul SRI!
 • 0 (0 voturi)    
  Tot ei... (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 20:55)

  taticutu [utilizator]

  Tot serviciile sa se ocupe de asta ?
  Parca ne-a spus un Presedinte acum catva timp, ca un anumit serviciu poate sa ne spuna de la ce telefon am vorbit, numai daca telefonul este in reteaua fixa...
  Cata sfortare...
 • 0 (0 voturi)    
  Domnilor, (Joi, 15 ianuarie 2015, 5:32)

  Jar [anonim]

  casc si eu gura pe aici...si constat cu stupoare ca,incepand cu d-nul Vasile Ciurchea,nu vedeti padurea de copaci.Problema consta in pretul de referinta al medicamentelor-pretul de decontare al medicamentelor de catre CNAS si MS.Adica,acest pret e asa de mare,incat permite producatorilor sa afere discount-uri de pana la 90%.
  Aceasta risipa de bani din piata medicamentelor putea fi stopata de legea aia a sanatati a lui Basescu.
  Domnilor,va rog sa nu ma injurati...pentru ca eu sunt unul dintre beneficiarii unor astfel de discount-uri.
  Sa traiti,bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Se plang (Joi, 15 ianuarie 2015, 8:36)

  SRA [utilizator]

  SRI , STS, etc. nu sunt "Femmes de menage" in ROMANIA !

  In Elvetia fiecare casa de asigurare are un HOSTING bine protejat la max 50 Km de sediul principal.

  In Romania se creaza activitati inutile si apoi se plang ca nu au bani
 • 0 (0 voturi)    
  Hotia din sistemul medical. (Joi, 15 ianuarie 2015, 10:17)

  vali47 [utilizator]

  La cata hotie este in sistemul medical prefer supravegherea SRI-STS a sistemului electronic decat sa ajunga pe mana unor excroci care sa-l deturneze in folosul lor.In prezent nici 35% din sumele utilizate nu sunt in interesul pacientului.Apăaratura care zace prin subsoluri si multe spatii blocate cu astfel de aparatura achizitionata inutil,merdicamente expirate datorita achizitionarii prea mari,saloane,grupuri sanitare insalubre.Intri cu o boala si iesi cu zece.Sincer nu-i inteleg pe medici cum de lucreaza asda murdar!
  • 0 (0 voturi)    
   romanii pacienti (Joi, 15 ianuarie 2015, 15:43)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui vali47

   Interesul pacientului.... Ce ne facem cu pacientii care isi cumpara singuri medicamente si tot ce este necesar pentru o interventie chirurgicala, cand spitalul ar trebui sa asigure sau macar sa deconteze cheltuielile suportate de acestia.
 • 0 (0 voturi)    
  C A R D (Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 6:47)

  DECENEU [anonim]

  Conform unei ştiri recente, datele personale a 80% din populaţia Coreei de Sud, (adică a peste 50 de milioane de cetăţeni) au fost furate, iar reconstrucţia sistemului ar putea dura un deceniu. Dacă într-o ţară în care se folosesc cele mai înalte tehnologii din lume s-a întâmplat aşa ceva, e lesne de înţeles ce se poate întâmpla în România…
  În concluzie, aceste carduri nu au fost solicitate de către populaţie, şi, ca atare, este firesc să fie refuzate!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by