Elevii de clasa a XII-a pot intra la Facultate chiar inainte de a sustine examenul de Bacalaureat. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca anunta ca organizeaza concursuri care pot inlocui examenul de admitere la facultate, pentru anul universitar 2015-2016. Aceste concursuri se adreseaza in principal elevilor de liceu de clasa a XI-a si a XII-a, precizeaza Universitatea. 9 facultati vor organiza astfel de concursuri.

Universitatea Babes-BolyaiFoto: Agerpres

Concursurile vor avea loc la urmatoarele facultati al Universitatii Babes-Bolyai:

1. Facultatea de Matematica si Informatica organizeaza Concursul "Mate-Info UBB" 2015 in data de 25 aprilie 2015. Universitatea precizeaza ca elevii care nu au obtinut o nota buna la acest concurs pot participa la examenul de admitere la facultate din luna iulie.

Concursul Mate-Info UBB din 25 aprilie 2015 va avea doua sectiuni: Matematica si Informatica. Elevii care participa la concurs trebuie sa plateasca o taxa de 30 lei.

Primii 6 elevi de clasa a XII-a de la fiecare sectiune care au media de concurs cel putin 9.00 vor fi admisi direct la Facultatea de Matematica si Informatica cu media de admitere 10, informeaza reprezentantii Facultatii. Pe de alta parte, elevii care nu s-au clasat intre primii 6, dar care au o nota de peste 6 pot cere inlocuirea notei probei scrise de la admitere cu acest rezultat.

Institutia de invatamant superior noteaza ca si elevii de clasa a XI-a care vin la testare vor primi, pentru cele mai bune 3 lucrari, premii speciale.

Tematica acestui concurs este, in esenta, tematica examenului de Matematica / Informatica de la Bacalaureat, explica reprezentantii facultatii. Descarca de aici tematica si modele de subiecte pentru admiterea la Facultatea de Matematica si Informatica, nivel licenta, 2015

Citeste si care sunt conditiile de admitere din iulie 2015 la Facultatea de Matematica si Informatica

2. Facultatea de Fizica organizeaza Concursul de fizica pentru liceeni "Augustin Maior" in 25 aprilie 2015, la Cluj. Concursul va incepe la ora 11:00 si consta dintr-o singura proba scrisa, avand durata de 3 ore, continand 4 probleme si 2 intrebari teoretice din materia de liceu parcursa. Elevii care participa la concurs trebuie sa plateasca o taxa de 30 RON.

Elevii care obtin cel putin 90 de puncte (din maxim 100 posibile) vor fi declarati admisi cu media de admitere 10 la Facultatea de Fizica din Cluj-Napoca, cu conditia absolvirii Bacalaureatului. Descarca regulamentul concursului de aici. Vezi aici arhiva subiectelor de concurs.

3. Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica organizeaza Concursul "Candin Liteanu" in data de 18 aprilie 2015, cu incepere de la ora 10:00, la sediul Facultatii. Elevii claselor a XI-a si a XII-a se pot inscrie la concurs si online.

Reprezentantii facultatii informeaza ca nota obtinuta la acest concurs poate sa inlocuiasca, la cerere, media de admitere la facultate 2015, cu conditia ca elevul sa treaca Bacalaureatul.

Vezi aici tematica de concurs 2015 si teste-grila.

4. Facultatea de Biologie si Geologie, Departamentul de Biologie, liniile romana si germana, organizeaza concursul "Emil Racovita", care se adreseaza liceenilor din clasa a XII-a si absolventilor de liceu din toata tara interesati de domeniul biologiei. Concursul se desfasoara in data de 18 aprilie 2015, ora 12.00, in Amfiteatrul de Zoologie.

Elevii care se inscriu la concurs trebuie sa plateasca o taxa de 50 RON. Punctajul maxim pe care il pot obtine liceenii este de 100 de puncte, iar cei care iau cel putin 60 de puncte au dreptul sa opteze (fara alta proba de concurs), in ordinea rezultatelor, pentru locuri in anul I la specializarile: Biologie, linia romana; Biochimie, linia romana; Ecologie si protectia mediului, linia romana; Ecologie si protectia mediului, linia germana; Biotehnologii industriale, linia romana.

Conditiile si Tematica de concurs aici

Concursul "Apathy Istvan" (pentru linia maghiara) se va desfasura in data de 21 martie 2015, intre orele 11.00 si 14.00, in cladirea centrala a Universitatii Babes-Bolyai, in sala Emil Pop.

5. Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului organizeaza Concursul "Marcian Bleahu" in perioada 2-31 martie 2015, care se adreseaza in principal elevilor de liceu din clasele a XI-a si a XII-a. Concursul este "un criteriu alternativ de admitere la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului in anul universitar 2015-2016, concurs care substituie in totalitate examenul de admitere", anunta Facultatea.

Potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei, concursul nu este o testare la sediul facultatii, ci un concurs de eseuri facute acasa. In acest an, tema concursului este "Sa salvam planeta prin reciclare", iar "concurentii sunt invitati sa isi exprime viziunea asupra posibilitatilor de recuperare a materialelor utile din deseuri, ce pot fi transfomate in materii prime".

"Lucrarile/proiectele pot fi predate la Decanatul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului sau expediate prin posta/curier sau email, la adresa enviro[at]ubbcluj.ro, in perioada 2-31 martie 2015, urmand ca evaluarea lor sa se faca pana pe 8 aprilie 2015, iar premierea sa se faca pe data de 10 aprilie 2015 la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului", explica Facultatea.

6. Linia maghiara de Filosofie, din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, organizeaza concursuri de eseuri atat in tara, cat si in Ungaria, adresate elevilor de liceu, anunta Universitatea Babes-Bolyai. Elevii isi pot trimite lucrarile pana la sfarsitul lunii aprilie 2015, iar acestea vor fi evaluate de catre o comisie formata din cadre didactice ale departamentului. Rezultatele finale vor fi publicate pe 8-9 mai 2015.

Regulamentul de organizare a concursului de admitere

7. Departamentul de Sociologie al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala va organiza concursul de sociologie si antropologie "Ion Aluas". Concursul este deschis in mod gratuit tuturor elevilor din clasele a XI-a si a XII-a. Concursul se desfasoara in doua etape: prima este un concurs de eseuri trimise electronic pana pe 25 martie 2015. Eseurile vor fi notate cu "admis"/"respins", iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul facultatii cel tarziu in data de 1 aprilie.

Etapa a doua a concursului va fi un test scris privind relevanta sociala a temei adresate in eseu si utilitatea demersului antropologic sau sociologic pentru abordarea temei respective. Detalii despre concurs aici

8. Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor organizeaza Concursul de cunostinte Oeconomicus Napocensis, destinat elevilor de clasa a XI-a si a XII-a. Vezi aici detaliile despre concurs

9. Facultatea de Business va organiza pe 25 aprilie 2015, la sediul facultatii, un concurs de cunostinte. Candidatii vor sustine, la alegere, un test din economie sau matematica. Detalii aici

Citeste si: