Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, 14 ianuarie 2015, consultari cu ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Philip Hammond, in cadrul vizitei efectuate de acesta la Bucuresti, anunta MAE intr-un comunicat.

"Vizita ministrului afacerilor externe din Marea Britanie reprezinta o noua oportunitate pentru diversificarea si aprofundarea relatiilor bilaterale romano-britanice si contribuie la consolidarea dialogului politico-diplomatic dintre cele doua tari.

In contextul aniversarii, in acest an, a 135 de ani de relatii diplomatice romano-britanice, ministrul Bogdan Aurescu si omologul sau britanic vor avea un schimb de opinii cu privire la modalitatile de valorificare optima a Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, atat la nivel politic, cat si la nivel sectorial. In cadrul convorbirilor vor fi abordate, totodata, aspecte ce tin de intensificarea si diversificarea cooperarii economice, pe fondul tendintei ascendente din ultimii ani a relatiilor comerciale bilaterale si care sa contribuie la stimularea investitiilor britanice in Romania," se arata in comunicat.

De asemenea, vor fi dezbatute subiecte de interes comun ale agendei europene, cu accent pe securitatea energetica, libera circulatie, politica de extindere a UE si relatiile cu Balcanii de Vest, dinamica Parteneriatului Estic din perspectiva evolutiilor recente din vecinatatea estica a Uniunii, parcursul european al Republicii Moldova.

O atentie particulara va fi acordata si stadiului implementarii concluziilor Summit-ului NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, precum si combaterii terorismului, luptei contra ISIL, situatiei din Siria si Egipt, dosarului nuclear iranian si situatiei din Afganistan.