Laserul de la Magurele risca "sa nu atraga cercetatori deloc", a avertizat fostul sef al Cercetarii din Romania, Dragos Ciuparu. Intr-un interviu acordat emisiunii Sound of Science pe GoldFM, Ciuparu a intrebat: "ce cercetator ar alege sa se duca sa lucreze intr-o tara in care prim-ministrul nu este sanctionat si este lasat sa arunce la gunoi un titlu pe care altfel l-a obtinut fraudulos dupa parerea Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti?"

Dragos CiuparuFoto: Agerpres

Dupa un doctorat la Universite Paris Diderot, Paris 7 si ani de cercetare si predare in inginerie chimica la Yale University, Ciuparu a revenit la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, iar in perioada 2010-2012 a condus cercetarea romaneasca. In prezent, este membru al echipei de consilieri a Uniunii Europene pentru asistenta in politici publice in Republica Moldova, pe domeniile Educatie si Cercetare, potrivit soundofscience.info.

"Ce cercetator decide sa vina intr-o tara, intr-un mediu in care nu stie daca in anul care tocmai a inceput va exista o competitie de proiecte stiintifice, in care nu stie daca suma alocata pentru anul viitor - caci proiectele de cercetare se desfasoara multi-anual, de regula pe trei ani -, va fi disponibila sau nu? (La noi exista in practica obiceiul ca banii contractati in 2015 pentru 2016 sa fie redusi la jumatate.) Apoi, ce cercetator ar alege sa vina intr-o tara in care se practica nesanctionarea abaterilor etice grave de la etica cercetarii? Ce cercetator ar alege sa se duca sa lucreze intr-o tara in care prim-ministrul nu este sanctionat si este lasat sa arunce la gunoi un titlu pe care altfel l-a obtinut fraudulos dupa parerea Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti?", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Ciuparu a precizat pentru Sound of Science ca "astfel de lucruri sunt de natura a respinge interesul cercetatorilor pentru a merge sa lucreze intr-un asemenea mediu". In ceea ce priveste finantarea cercetarii, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica a declarat ca urmeaza o perioada dificila, "in conditiile in care va incepe sa functioneze laserul de la Magurele, iar Romania va trebui sa acopere 30% din cheltuielile de functionare ale acestui laser - ceea ce va greva major bugetul cercetarii. Pe de alta parte, nu e suficient sa ai un laser, chiar si cel mai puternic din lume, sa-i asiguri functionarea, daca nu ai acolo niste cercetatori performanti care sa valorifice functionarea acestui laser, sa vina cu rezultate, descoperiri care, in ultima instanta, sa majoreze resursele financiare pe care Romania le-ar putea avea din zona de cercetare".

Citeste interviul integral aici