UDMR a anuntat luni, dupa discutiile de la Cotroceni, ca sustine si ca va semna acordul acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. Liderul formatiunii, Kelemen Hunor, a precizat ca in cadru discutiilor i-a propus presedintelui Klaus Iohannis realizarea de acorduri politice pentru finantarea Educatiei, Sanatatii si un pact intre majoritate si minoritati.

"Acest parteneriat cu SUA, dincolo de apartenenta la NATO, ne obliga sa facem un efort bugetar pentru acest domeniu al Apararii. Deci alocarea de 2% din PIB pana in 2017 si pastrarea minimum la acest nivel pentru urmatorii 10 ani pentru Aparare este un subiect cu care noi am fost de acord si vom semna acest acord politic", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat ca a mai ridicat cateva subiecte la consultarile de la Cotroceni. "Am spus ca ar fi nevoie de un acord politic in ce priveste finantarea Educatiei Nationale - asa cum scrie in legea actuala in vigoare ar trebui sa asiguram 6% pentru Educatie. Este o finantare necesara pentru ca altfel nu avem competitivitate", a declarat Kelemen Hunor, adaugand ca "este un angajament fata de noi insine, nu fata de partenerii nostri. Pana acum tot am amanat incepand din 2012 si noi am propus sa crestem alocarile pentru Educatie pana in 2019 in asa fel incat sa ajungem la 6% pana in 2019".

Un alt subiect abordat a fost legat de sistemul sanitar unde formatiunea a propus o crestere a alocarilor bugetare pana in 2019.

Al treilea subiect a fost realizarea unui acord intre partidele parlamentare, intre majoritate si minoritatile etnice, "pentru ca avem nevoie de stabilitate sociala, de predictibilitate si suntem convinsi ca, daca am ajunge la un acord politic care ar contine cateva elemente importante, ar fi in beneficiul tuturor cetatenilor. Despre ce este vorba, sa nu fie folosita cartea nationala in campaniile electorala si in disputele politice, drepturile obtinute nu se restrang, se aplica legislatia actuala, si orice largire, orice garantie institutionala in plus pentru pastrarea identitatii nationale se face prin dialog permanent intre toate fortele politice parlamentare si minoritatile etnice", a precizat presedintele UDMR.

Si delegatia minoritatilor nationale a anuntat, dupa consultarile cu seful statului, ca sustine semnarea acestui acord, Varujan Pambuccian subliniind ca este vorba de "oameni care isi risca viata pentru siguranta noastra".

El si-a exprimat insa speranta ca acest acord pentru majorarea bugetului Armatei va fi respectat de toate partile semnatare, in conditiile in care "acordul pentru educatie nu a fost respectat".