Presedintele Klaus Iohannis va participa, duminica, la Catedrala Luterana din Sibiu, la o slujba pentru comemorarea sasilor si svabilor din Romania care au fost deportati in urma cu 70 de ani.

Potrivit unui comunicat de presa transmis sambata de Administratia Prezidentiala si citat de Mediafax, presedintele Iohannis va participa, duminica, la Catedrala Luterana din Sibiu, la slujba de comemorare a 70 de ani de la deportarea sasilor si svabilor din Romania in lagarele de munca sovietice.

Reprezentantii comunitatii sasesti din Sibiu au declarat pentru Mediafax ca va fi o slujba obisnuita de duminica, in care preotul va vorbi si despre deportarea sasilor si svabilor.

De asemenea, in 13 ianuarie la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) vor avea loc mai multe evenimente pentru comemorarea sasilor si svabilor din Romania care au fost deportati in urma cu 70 de ani.

"Sasii din Sibiu au fost ridicati in noaptea de 13 ianuarie 1945 la ordinul lui Stalin. De aceea, cele mai multe manifestari vor avea loc in cursul zilei de marti la sediul Forumului", au declarat pentru Mediafax reprezentantii FDGR.

Potrivit acestora, manifestari similare celor de la Sibiu vor avea loc la Resita, Satu-Mare, Brasov si in alte localitati. De asemenea, in primavara va fi organizata o manifestare nationala, la Timisoara, unde vor participa si supravietuitori din lagarele sovietice.

Potrivit datelor detinute de etnicii germani din Sibiu, din Romania au fost deportati in lagarele sovietice in jur de 70.000 de sasi si svabi, aproximativ 4.500 dintre acestia fiind doar din judetul Sibiu.