Matematicianul Andrei Moroianu, director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, a declarat pentru HotNews.ro ca “atmosfera generala pe care o simt in jurul meu este foarte apasatoare, lumea este consternata si putin ingrijorata de aceasta noua forma de violenta”. Atacul de ieri de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo “este foarte grav deoarece este un atac impotriva libertatii de expresie, ceea ce pentru francezi este de neconceput”, a explicat pentru HotNews.ro matematicianul care de 10 ani este profesor la École Polytechnique.

Andrei MoroianuFoto: moroianu.perso.math.cnrs.fr

Andrei Moroianu a declarat pentru HotNews.ro ca nu a auzit “pe nimeni care sa dea vina pe imigranti pentru evenimentele de ieri, dimpotriva, au fost multe interventii in care s-a cerut oamenilor sa nu confunde imigratia si islamismul extremist, care desi foarte violent, nu este reprezentat decat de cateva sute de persoane, ceea ce este nesemnificativ in comparatie cu milioanele de musulmani care traiesc in Franta”.

Atmosfera generala pe care o simt in jurul meu este foarte apasatoare, lumea este consternata si putin ingrijorata de aceasta noua forma de violenta. Atentate la Paris au mai fost, insa pana acum nu erau indreptate impotriva cuiva anume, ci erau facute oarecum la intamplare. In plus, ceea ce s-a intamplat ieri este foarte grav deoarece este un atac impotriva libertatii de expresie, ceea ce pentru francezi este de neconceput”, a explicat Andrei Moroianu.

Amintim ca Andrei Moroianu a obtinut de doua ori medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Internationala de Matematica, in 1987 si 1989. A absolvit École Normale Supérieure, a fost cercetator stiintific la Humboldt Universität, Berlin, dupa care cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franta, invited Assistant Professor pentru un an la The State University of New York at Stony Brook (SUNY at Stony Brook), iar din 2001 a revenit la CNRS unde incepand din 2012 este director de cercetare. De asemenea, din 2004 Andrei Moroianu este profesor la École Polytechnique.