Revolutionarii sunt nemultumiti ca nu au primit un raspuns de la premier si spun ca vor continua protestul la sediul Guvernului si greva foamei, pana cand va fi retrasa OUG privind obligativitatea obtinerii de noi certificate, precizand ca Avocatul Poporului a confirmat ca acest lucru este posibil, relateaza Mediafax.

Dorin Popa, unul dintre reprezentantii revolutionarilor, care a intrat in greva foamei si a participat marti la discutiile cu ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop, a declarat, pentru Mediafax, ca actiunile de protest vor continua miercuri, atat in fata sediului Guvernului, cat si la prefecturi si la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca premierul Victor Ponta nu le-a transmis niciun mesaj privind revendicarile lor si, desi ministrul delegat Liviu Pop le-a primis o intalnire cu primul ministru inainte de a incepe sedinta de Guvern, acest lucru nu s-a confirmat.

Revolutionarii sunt nemultumiti de faptul ca primesc informatii contradictorii si considera ca Executivul incearca doar sa traga de timp.

Dorin Popa a mai spus ca revolutionarii nu mai sunt dispusi sa discute modificarea ordonantei, ci solicita retragerea actului normativ, mai ales ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a confirmat faptul ca orice ordonanta de urgenta poate fi retrasa de catre cel care a emis-o.

Protestatarii cer ca in sedinta de Guvern de miercuri sa fie retras documentul contestat de ei, pentru ca legea sa poata fi pusa in aplicare. Ei au mai spus ca nici macar nu mai cer demiterea lui Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Revolutionarilor din decembrie 1989 si a Detinutilor Politici, dar ca vor retragerea ordonantei emise de acesta.

"Nu mai cerem demiterea secretarului de stat Adrian Sanda, pe care vad ca premierul il iubeste, nu are decat sa-l pastreze, dar cerem retragerea ordonantei", a spus reprezentantul revolutionarilor.

Popa a mai spus ca miercuri va fi un pichet si la Palatul Cotroceni, pentru a cere presedintelui Klaus Iohannis sa medieze conflictul dintre revolutionari si Executiv.

Dorin Popa a precizat ca de miercuri alti doi revolutionari au intrat in greva foamei, numarul acestora crescand la sapte.

Ordonanta de urgenta privind revolutionarii contine aberatii si erori materiale, "erori impardonabile", a declarat marti ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, dupa discutiile cu reprezentantii revolutionarilor, carora le-a spus ca va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop le-a promis reprezentantilor revolutionarilor ca-i va cere premierului Victor Ponta "sa fie eliminate acele aberatii si erori materiale care, potrivit secretarului de stat Adrian Sanda, exista".

Ministrul delegat a mai spus, la finalul discutiilor, ca spera sa existe o modificare rapida a OUG, astfel incat cei indreptatiti sa fie platiti cat mai repede, mai ales ca in buget sunt prevazute sumele necesare.

"Fac apel catre cei aflati in greva foamei sa inceteze protestele. Nu cred ca in perioada in care se fac aceste reparatii ei trebuie sa isi expuna viata. Voi solicita o procedura de urgenta pentru modificarea ordonantei", a spus Liviu Pop.

Intrebat ce ar putea sa insemne aceasta procedura de urgenta, Liviu Pop a spus ca nu stie daca acest lucru va putea fi discutat in sedinta de guvern de miercuri sau de saptamana viitoare. "Voi cere premierului sa mearga pe procedura de urgenta in Parlament si sper ca la mijlocul lunii februarie sa fie adoptata legea", a spus Liviu Pop.

Acesta a adaugat ca in Parlament va sustine, alaturi de colegii sai, aceste reparatii si a dat asigurari ca orice modificare va fi facuta prin dezbatere publica.

Liviu Pop a sustinut anterior ca retragerea OUG nu poate fi operabila, insa, in Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi.

Dorin Popa a spus ca revolutionarii asteapta de la premier solutia la problema lor.

"Ramanem in greva foamei pana cand ministrul Liviu Pop va discuta cu premierul. Asteptam corectarea greselilor din ordonanta si asteptam ca Victor Ponta sa inteleaga ce am discutat cu Liviu Pop, respectiv sa se respecte Legea 341. Asteptam un raspuns chiar si verbal de la premier ca se repara erorile din ordonanta", a spus marti reprezentantul revolutionarilor.

Sute de revolutionari au protestat luni, in Piata Victoriei din Bucuresti, fata de obligativitatea obtinerii de noi certificate, impusa prin OUG la sfarsitul anului trecut.

In urma acestui protest, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control sa verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revolutionari incepand din 1990, in principal modul in care au fost acordate certificate de revolutionar, au declarat surse din Guvern.

Protestul a continuat si marti, in Piata Victoriei, unde au fost aproximativ o suta de persoane.

***

Miercuri sunt anuntate proteste ale revolutionarilor in fata Palatului Cotroceni si la sediul Guvernului.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca vor fi obligati sa obtina, pentru indemnizatii, noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, dupa cum a decis Guvernul la sfarsitul anului trecut.

Decizia a fost luata dupa ce Mediafax a semnalat faptul ca Guvernul a decis sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat atunci ca a fost "o greseala" a Ministerului Finantelor si ca la Monitorul Oficial va fi transmisa o erata.

Erata a fost transmisa si publicata in Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanta de urgenta, stabilind ca acei revolutionari care au condus grupuri de oameni si au ridica baricade trebuie sa obtina un nou certificat care sa le ateste meritele.

Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant".