​Doua variante se contureaza pentru impartirea puterii in organizatiile locale ale PNL-ului mare care va intra in alegerile locale si parlamentare din 2016: fie se va merge cu sistem bicefal, cu doi copresedinti locali de la fostii liberali si fostii democrat-liberali, fie cu presedinte local si secund. Per ansamblu, la nivelul intregii tari, fostul PNL si fostul PDL isi vor imparti egal puterea in PNL-ul mare, au declarat, marti, pentru HotNews, lideri din ambele zone ale noului Partid National Liberal.

O comisie paritara formata din fostii democrat-liberali si fostii liberali va stabili, pana pe 21 ianuarie, un set de criterii in baza carora vor fi decise conducerile organizatiilor locale ale noului PNL rezultat din fuziunea celor doua foste partide.

"Am convocat pentru 31 ianuarie Consiliul Național de Coordonare al PNL pentru a valida toate aceste criterii", a declarat, copresedintele PNL, Vasile Blaga, într-o conferință sustinuta alaturi de copresedinta Alina Gorghiu.

Conducerile locale alese astfel vor functiona pana in anul 2017, cand noul PNL isi va alege de jos in sus noile sefii locale si noul aparat de conducere central, intr-o conventie nationala.

Pana la momentul 2017, aceste conduceri locale provizorii vor avea o importanta uriasa: ele vor stabili candidatii cu care PNL-ul mare va intra in alegerile locale si in cele parlamentare din anul 2016, din care va rezulta garnitura de lideri ai Romaniei pana in anul 2020.

Varianta I: conducere locala bicefala

Contactat marti de HotNews, un lider fost democrat-liberal important a schitat una dintre variantele de lucru pentru PNL 2015-2017: de principiu, in fiecare organizatie judeteana a PNL-ului mare vor ramane doi copresedinti.

Sub cei doi copresedinti, numarul membrilor birourilor de conducere (vicepresedinti locali, secretari generali etc.) va fi stabilit pe criteriul performantei inregistrate de fiecare ex-partid in parte la alegerile europarlamentare din mai 2014.

Astfel, in ansamblu, pe cuprinsul intregii tari, PNL 2015-2017 va avea un nmar echitabil de functii de conducere in filialele locale, insa de la caz la caz, ex-liberalii vor avea mai multi sefi locali (de dedesubtul copresedintilor locali) decat ex-democrat-liberalii, si invers, in functie de performanta fiecarei filiale in alegerile europene din 2014.

"Copresedintii raman, ca asa e statutul si procentul in BPN va fi dat de criterii - ce rezulta din aplicarea criteriilor. Noi am fuzionat paritar si, per ansamblu, in toata tara, trebuie sa fim egali", a explicat, pentru HotNews, un lider fost democrat-liberal.

El a justificat pastrarea unei proprtii egale intre ex-PNL si ex-PDL in filialele locale reunite prin faptul ca PNL si PDL au avut scoruri aproximativ egale la alegerile europene.

Pentru departajarea la nivelul fiecarei filiale locale, se vor folosi datele de la Biroul Electoral Central pentru europarlamentarele din 2014, a aratat el.

Varianta II: Presedinte local si secund

Contactat marti de HotNews.ro, secretarul general al PNL Marian Petrache, lider al PNL Ilfov, a schitat o a doua varianta, pe care el o sustine.

El vrea ca la nivelul fiecarei organizatii locale a PNL-ului mare sa existe un presedinte local secondat dintr-o parte, secondat de un prim-vicepresedinte sau presedinte executuv din partea cealalta, functie de rezultatele de la alegerile precedente in care PNL si PSD au candidat separat: europene, parlamentare sau locale.

Astfel, solutia invocata de el va favoriza fostul PNL in fata fostului PDL, avand in vedere ca la alegerile locale si parlamentare, cand liberalii au candidat in cadrul USL (impreuna cu PSD si PC), au obtinut un scor mai mare decat al PDL (in forma in care au intrat atunci in alegeri democrat-liberalii - ARD si alte aliante locale).

"Avand in vedere ca urmeaza alegerile locale, eu sustin existenta unui singur presedinte si a unui presedite executiv sau prim-vicepresedinte la nivel de filiala locala", a declarat, pentru HotNews, Marian Petrache.

Potrivit variantei presedintelui Consiliului Judetean Ilfov, organizatia locala care a avut cel mai bun scor in alegerile trecute va lua si cei mai multi membri in birourile de conducere. Cu doua limitari importante:

  • diferenta dintre fostii democrat-liberali si fostii liberali sa nu fie mai mare de proprotia 7 la 13, de exemplu. "Sa luam Ilfovul. Sa presupunem ca criteriile stabilite vor arata ca functiile de conducere vor fi alese pe baza rezultatelor alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare. Va trebui facut un punctaj, astfel incat sa nu fie un raport mai mare de 7 la 13, de exemplu. Daca se stabileste un numar ai membrilor conducerii filialei locale de 31, inseamna ca eu o sa am 21 si ei 10 membri in birou. Cel care care are numarul mai mare de presedinte va avea functia de presedinte, adica eu, in cazul acesta, iar celalalt va fi presedinte executiv sau prim-vicepresedinte", a explicat liderul CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache. In cazul organizatiilor judetene unde liberalii si democrat-liberalii sunt foarte apropiati ca performante delimitarea se va fac mai strans, un astfel de caz fiind judetul Alba, unde ex-PDL-ul il are pe primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, iar ex-PNL pe Teodor Atanasiu, un lider puternic in randul liberalilor. "La Alba?  Foarte bine, va fi 55 la 45. Cineva trebuie sa conduca", a spus Petrache.
  • Cea de-a doua limitare a diferentei intre cele doua parti, in plan local, va fi la desemnarea candidatilor pentru alegerile locale si parlamentare din anul 2016. Potrivit variantei invocate de Petrache, biruroul local de conducere dintr-o filiala locala va stabili prin vot listele de candidati, dar acestea trebuie sa fie semnate la final de presedintele local si de presedintele executiv/prim-vicepresedintele local, astfel incat decizia sa nu alunece prea mult intr-o parte sau alta. In caz de divergenta, listele de candidati ar urma sa fie aprobate de comisia paritara centrala a PNL-ului mare, formata din cei doi copresedinti centrali (Alina Gorghiu si Vasile Blaga) si cate 5 membri de fiecare parte. "Daca cei doi nu se inteleg, se duc cu lista la <>", a spus Petrache.

In orice caz, candidatii la alegerile locale si parlamentare din 2016 vor fi alesi conform sanselor lor de a castiga. "Daca Falca (Gheorghe Falca - primarul democrat-liberal al Aradului - n.r.) vrea sa ramana la Primaria Aradului si maine se fac alegeri, punem alt candidat?! Sau la Brasov (unde e primar Georghe Scripcaru, un alt PDL-ist - n.r.)? ", a mai spus Petrache.

In privinta desemnarii conducerilor filialelor locale ale PNL pana in 2017, Petrache a exclus posibilitatea efectuarii unui sondaj de opinie ale carui rezultate sa arate ce lideri locali sunt mai apreciati, pentru a fi pusi astfel in functii.

"Nu facem sondaj, ca mi se pare absurd sa punem in discutie acum cat a avut fostul PNL si cat a avut fostul PDL la alegerile trecute. La Arad, Falca are filiala puternica, cu primar, cu consiliu judetean, astea sunt realitati. Noul PNL are tot interesul sa aiba liderii cei mai puternici si candidatii cei mai puternici", a mai afirmat Marian Petrache.