Liceenii maghiari din Romania vor face meditatii gratuite la Limba romana, pentru a promova examenul de Bacalaureat. Institutul de Cercetari in Strategii Nationale de la Budapesta a lansat un proiect al carui obiectiv este pregatirea tinerilor maghiari din Romania pentru BAC, la materiile la care au intampinat cele mai mari dificultati, scrie publicatia Maszol.ro.

BacalaureatFoto: Agerpres

Proiectul a fost lansat luni, 5 ianuarie 2015, la Odoreheiu Secuiesc, si prevede ca 850 de elevi maghiari vor putea participa gratuit la meditatii pana la sfarsitul anului scolar, potrivit sursei citate. Maszol.ro noteaza ca doua treimi dintre elevi au solicitat meditatii la Limba si literatura romana, iar o treime la Matematica.

Szasz Jeno, presedintele Institutului, a declarat pentru agentia de presa MTI ca, in fiecare an, in Secuime rata de promovare a bacalaureatului este in jur de 50% si ca cei mai multi pica examenul de Limba si literatura romana.

Szasz Jeno sustine ca notele proaste pe care elevii maghiari le obtin la Bacalaureat sunt un semal ca "statul roman forteaza cunoasterea limbii si literaturii romane si solicita o cunoastere factuala" pe care tinerii minoritari o pot obtine in conditii grele, relateaza Maszol.ro. Oficialul a precizat ca de vina sunt si tinerii, parintii si profesorii.

Presedintele Institutului de Cercetari in Strategii Nationale de la Budapesta a declarat ca meditatiile intra in atributiile institutiei pe care o conduce pentru ca cea mai importanta misiune a ei este managementul resurselor umane. "Raporat la resursele economice si la cele naturale, omenii apartinand culturii maghiare constituie cea mai importanta comoara", a afirmat Szasz Jeno, conform publicatiei citate.

Acesta a sustinut ca proiectul are o finantare asigurata de 24 de milioane de forinti (7 milioane de euro), care vor fi folositi in cercetare. Institutul are ca obiectiv transformarea pregatirii intr-un proiect de cercetare, ale carui concluzii stiintifice sa fie folosite ulterior in educatie.

Amintim ca HotNews.ro a scris pe larg despre rezultatele slabe obtinute la examenul de Limba romana de la bacalaureat de catre elevii maghiari. In 2012, jumatate dintre absolventii din Harghita care au picat Bacalaureatul nu au promovat examenul de Limba si literatura romana. Inspectorul scolar de la acea vreme al judetului Harghita, Ferencz Alpar, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca "acest rezultat este cauzat de faptul ca inca din primii ani de scoala acestor copii nu le este predata Limba si literatura romana in mod diferentiat. (...) Eu va spun foarte sincer ca am invatat sa vorbesc romaneste in facultate".

Examenul de limba romana este cel mai dificil pentru elevii din Covasna si la Evaluarea Nationala. Detalii aici

Citeste si: