Fetita de etnie roma decedata la finele lui decembrie si careia o municipalitate din suburbiile Parisului i-a refuzat inhumarea a fost inmormantata luni intr-un oras vecin, scrie AFP. Parintii fetitei sunt originari din Romania si traiau in Franta de cel putin opt ani.

Inhumara micului sicriu alb a avut loc in cimitirul din Wissous, la sapte kilometri distanta de Champlan, unde traieste familia copilului, dupa o ceremonie religioasa intr-o biserica catolica la care au participat circa o suta de persoane.

Micuta Maria Francesca, in varsta de doua luni si jumatate, a decedat in urma sindromului mortii subite a sugarului in noaptea de 25 spre 26 decembrie in tabara unde locuia impreuna cu familia la Chantran, in apropiere de una dintre pistele aeroportului Orly. Decesul a fost constatat la spitalul din Corbeil unde a fost transportata. Societatea de pompe funebre spune ca primarul din Champlan, Christian Leclerc (dreapta) a refuzat sa ii acorde un loc in cimitirul din oras.

Christian Leclerc a rupt tacerea duminica afirmand ca este vorba de o neintelegere si sustinand ca nicio clipa nu s-a opus injumarii, contrazicand-usi astfel declaratiile relatate de Le Parisien, care spunea ca primarul ii declarase ca are putine locuri in cimitir iar familia nu platea impozite in localitatea sa.

Numerosi lideri politici si-au exprimat indignarea, incepand cu presedintele Hollande si premierul Manuel Valls, ultima fiind sefa partidului de extrema dreapta Frontul National, Marine Le Pen.

Parintii fatei, originari din Romania, traiesc in Franta de cel putin opt ani. Ei mai au doi baieti, in varsta de 5 si 9 ani, scolarizati la Champlan.

Circa 20.000 de tigani traiesc in prezent in Franta, cel mai adesea in conditii precare, instalati in tabere ilegale de unde sunt frecvent alungati.