Cardurile de sanatate fara de care din acest an nu vor mai putea fi accesate servicii medicale au fost deja distribuite, conform datelor Postei Romane, catre 95% din populatia Romaniei. In privinta cardurilor care nu au ajuns inca la asigurati, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a precizat ca acestea vor fi trimise medicilor de familie care ar urma sa le inmaneze pacientilor. Dar reprezentantii medicilor de familie anunta ca “resping ferm activitatea de distribuire a cardurilor”.

Protest al medicilor (arhiva)Foto: Agerpres

“Ideea de a ne pune pe noi sa distribuim cardurile ramase nedistribuite este inacceptabila deoarece creeaza premiza pentru activitati birocratice fara numar”, a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, pentru HotNews.

“Un numar extrem de mic de carduri au ramas nedistribuite pacientilor, sub 1 milion la nivel national” a explicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, pentru HotNews.

“Asta inseamna sub 100 de carduri de distribuit de catre fiecare medic de familie, ceea ce e foarte putin. Mi se pare inutil sa punem pacientul pe drumuri, sa fie nevoit sa mearga la sediul Casei de Asigurari de Sanatate pentru a-si ridica cardul. Nu sunt ingrijorat de refuzul exprimat oficial de organizatiile medicilor de familie. Sunt convins ca fiecare medic, individual, va avea grija de pacientii lui”.

Reprezentantii medicilor de familie refuza si inscriptionarea cardurilor cu datele despre grupa de sange a pacientului sau acceptul de a dona organe dupa moarte. “Inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila”, mentioneaza un comunicat al organizatiilor medicilor de familie. “Ce rost are cand, peste cateva luni, va intra in functiune dosarul electronic care va fi deschis chiar de cardul de sanatate?”, intreaba Rodica Tanasescu, presedintele SNMF.

“Inscriptionarea se face la cererea pacientului si, daca pacientul o cere, banuiesc ca nimeni nu va refuza acest serviciu”, raspunde presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, intr-o precizare pentru HotNews. “Eu nu pot sa inteleg acest refuz, pana la urma este pacientul tau. In urma serviciilor acordate, medicul este remunerat.”

Conform unui proiect de lege, de la 1 februarie 2015 cardul de sanatate va deveni obligatoriu pentru accesarea serviciilor medicale. Introducerea in functiune a acestui card va face imposibila prescrierea de retete false sau fara stiinta asiguratului medical. Pacientii nu vor mai fi nevoiti sa obtina adeverinte de la angajatori pentru a-si dovedi calitatea de asigurat.

Fara acest card de sanatate nu va putea fi deschis dosarul electronic al pacientului, instrument care va contine toate informatiile si istoricul medical al unei persoane. Se preconizeaza ca acest dosar electronic va deveni functional pana la finalul lui 2015.

Cardul de sanatate devine functional prin introducerea acestuia de catre medicul de familie in cititorul de carduri si modificarea pinului 0000 din fabricatie cu o combinatie la alegerea pacientului. Aceasta operatiune nu dureaza mai mult de un minut, conform presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea.

Inscriptionarea cardului este un proces diferit prin care medicul de familie poate inscrie pe card, la cererea pacientului, grupa de sange sau acceptul pentru donarea de organe dupa deces. Cardul nu este necesar pentru accesarea serviciilor medicale in regim de urgenta, el fiind insa obligatoriu in toate celelalte cazuri in care pacientul interactioneaza cu medici sau spitale aflate in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si nu doreste sa plateasca integral consultatia in regim privat.